Binnenland

Zo gevaarlijk zijn tbs’ers met verlof

25-09-2015 10:54

Een twintigjarige man met jeugd-tbs heeft mogelijk een dodelijke woningoverval gepleegd in Tilburg tijdens zijn verlof.

Het is niet de eerste keer dat tbs’ers en jeugd-tbs’ers de fout in gaan als ze buiten zijn. Een kort overzicht van recente incidenten:

Purmerend, 2015: Een tbs’er die tijdens begeleid verlof was ontsnapt, viel een vrouw aan in een supermarkt. Ze werd in haar gezicht gestoken.

Groningen, 2014: Een 45-jarige tbs’er wordt ervan verdacht tijdens onbegeleid verlof een 41-jarige tippelende prostituee te hebben ontvoerd en verkracht

Alkmaar, 2014: Een tbs’er keerde niet terug van verlof. Toen de politie hem wilde arresteren, zwaaide hij met een mes. Een agent schoot hem in zijn been, waarop de man het mes in zijn eigen nek stak. Hij overleed.

Eindhoven, 2013: Een tbs’er op onbegeleid verlof stak een 31-jarige man neer. De verdachte was eerder veroordeeld voor de moord op zijn vriendin. De reclassering vond het gevaar dat hij geweld zou plegen ‘hooggemiddeld’.

Rotterdam, 2013: Een tbs’er die was ontsnapt tijdens begeleid verlof, werd een dag later gearresteerd terwijl hij een overval pleegde op een juwelier.

Rekken, 2012: Een 28-jarige tbs’er verkrachtte zijn begeleidster tijdens een proefverlof en sloeg op de vlucht. Enkele uren later werd hij opgepakt.

Uden, 2010: Een 49-jarige man stak een vrouw neer met een net gekocht slagersmes in een Hema-vestiging. De man zou dat hebben gedaan in opdracht van stemmen in zijn hoofd. De man was met een begeleidster naar de winkel gegaan om kookspullen te kopen. De begeleidster zat op het moment van de aanval in de coffeecorner van de winkel. De man zat vast voor moord op een meisje in Rotterdam.

Balkbrug, 2005: Een man ontsnapt tijdens zijn verlof uit tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug. Justitie toont zijn volledige naam en foto. Ongeveer een week na de ontsnapping vermoordde hij een 73-jarige man tijdens een boottochtje op het Noordhollandsch Kanaal. Een jaar later pleegt hij zelfmoord in zijn cel.

Anp