Buitenland

Mensenrechtenactiviste niet welkom op Britse universiteit want ‘te kwetsend voor moslims’

26-09-2015 20:05

De Iraanse mensenrechtenactiviste Maryam Namazie is niet welkom op de Britse Warwick University om een lezing te komen houden. Studenten die zich hebben verenigd in een Student Union vinden dat Namazie te ‘kwetsende’ kritiek uit op de sharia en de islam. Dit meldt The Independent.

De Student Union heeft een zogeheten ‘no platform’-beleid waardoor sprekers met ‘omstreden’ (lees: ‘verkeerde’) opvattingen een podium kan worden ontnomen.

De Student Union zegt dat het ‘een zorgplicht heeft jegens moslimstudenten’. Volgens de voorzitter van de Student Union hebben ‘studenten het recht zich niet geïntimideerd of gekwetst te voelen’.

Namazie liet in een reactie weten: “Als mensen zoals ik, die een islamitisch regime zijn ontvlucht, niet kunnen spreken over de oppositie tegen de extreem-rechtse islamitische bewegingen, als ik de islam niet kan bekritiseren, dan zijn er nog maar weinig opties om een dissident te zijn, want het enige wat ik heb is mijn vrijheid van meningsuiting”

Richard Dawkins noemde de politiek-correcte censuurstudenten “nuttige idioten die de radicale islam een handje helpen”.

Inmiddels hebben veel studenten laten weten dat ze Nazamie wél gewoon willen horen spreken. De voorzitter van de studentenbond voor atheïsten en humanisten, de bond die Nazamie had uitgenodigd, is een petitie gestart om de lezing alsnog door te kunnen laten gaan.

Volgens de voorzitter is “het inperken van de vrije gedachte en niet-gewelddadige vrije meningsuiting de meest gevaarlijke van alle subversies”.