Buitenland

Frankrijk: ‘Assad heeft geen rol in toekomst Syrië’

27-09-2015 15:35

Als het aan Frankrijk ligt, speelt de Syrische president Assad geen enkele rol in de toekomst van Syrië. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, gisteren in New York. Het land voert inmiddels de eerste luchtaanvallen in Syrië uit, gericht tegen de militanten van ISIS. Frankrijk kreeg hulp bij de aanvallen van regionale partners.

Met de aanvallen bevestigt het land “haar vastberaden inzet in de strijd tegen de terroristische dreiging vertegenwoordigd door IS”, aldus een presidentieel communiqué vandaag. “Elke keer als onze nationale veiligheid in gevaar is, zullen we toeslaan”.

Ook bescherming tegen Assad

“De bevolking moet worden beschermd tegen alle vormen van geweld van IS en andere terroristische groeperingen, maar ook tegen de dodelijke bomaanslagen van de Syrische president Bashar al-Assad”, aldus de verklaring.

Begin dit jaar reageerde de Franse president Hollande furieus op een bezoek van van parlementariërs -onder wie één van zijn eigen partij- aan de president Bashar al-Assad. Hij veroordeelde het bezoek aan “een dictator die een van de bloedigste burgeroorlogen”.

Missies boven Syrië

Ten behoeve van de nu ingezette aanvallen in Syrië, voerden de Fransen de afgelopen twee weken al aangekondigde verkenningsmissies uit in het land. Op basis van die inlichtingen zijn de luchtaanvallen nu uitgevoerd. Frankrijk bestookte tot nu toe net als Nederland alleen doelen van de Islamitische Staat (IS) in Irak.

Minister Jeanine Hennis van Defensie zei vorige week te verwachten dat ook het Nederlandse kabinet snel een beslissing neemt over het uitbreiden van de militaire actie naar Syrië.

(TPO/AP)