Buitenland

Kunduz gevallen – Stad in handen van Taliban

28-09-2015 15:27

Talibanstrijders zijn maandag opgerukt naar het centrum van Kunduz. Dat gebeurde tijdens een groot offensief in en rond deze belangrijke Noord-Afghaanse plaats. Een getuige en twee veiligheidsfunctionarissen vertelden aan persbureau Reuters dat de Taliban op het centrale plein hun vlag hebben gehesen.

De aanval van de Taliban zou vanuit drie richtingen zijn ingezet. Eerder werd gemeld dat de strijders op nog maar een kilometer van het bestuurscentrum van de stad zouden zitten. Regeringstroepen en politie-eenheden hebben nauwelijks steun van buitenlandse eenheden. De politie in Kunduz werd er tussen 2011 en 2013 onder anderen getraind door Nederlandse instructeurs.

Helikopters van het leger vuurden maandag in de buitenwijken van Kunduz raketten af op de strijders van de Taliban. In het centrum van de stad was ook artillerievuur te horen. Volgens een woordvoerder van het leger zouden eerder op de dag twintig militanten zijn gedood. Drie politiemannen zouden gewond zijn geraakt.

Op de foto minister-president Mark Rutte tijdens een bezoek eind 2011 aan de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz.