Weten & Tech

Edward Snowden nu ook op Twitter

29-09-2015 18:17

Klokkenluider Edward Snowden is nu ook aanwezig op Twitter. “Can you hear me now?” vraagt Snowden, die zich op zijn profiel introduceert met de woorden “I used to work for the government. Now I work for the public”.Hoewel zijn volgersaantal op dit moment explodeert volgt Snowden zelf maar 1 account op Twitter: dat van de NSA.

Snowden is, samen met ondermeer journalist Glenn Greenwald, nu director bij de Freedom of the Press stichting die zich inzet voor journalistiek die misstanden binnen overheden aan het licht brengt.

Klokkenluider

Snowden kreeg grote bekendheid als klokkenluider over de afluisterpraktijken van de NSA. Snowden deed tegenover the Guardian een boekje open over de afluisterpraktijken van de NSA en het Britse GCHQ. Hij na die eerste verklaringen in Hong Kong met het vliegtuig, waarna hij uiteindelijk in Rusland voet aan de grond zette.

Later in 2013 ging hij in live vraaggesprek nader in op vragen, en vertelde ondermeer dat “audits are cursory, incomplete, and easily fooled by fake justifications”.

Begin dit jaar pleitte SP-kamerlid Ronald Van Raak nog voor asiel voor Edward Snowden in Nederland. Toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wilde daar niet aan: asiel kan “enkel in Nederland en in persoon worden ingediend”.