Buitenland

Moskou: ‘Luchtaanvallen Syrië waren gericht op doelen ISIS’

30-09-2015 22:10

Rusland voerde woensdag twintig luchtaanvallen boven Syrië uit waarbij acht doelen van Islamitische Staat in een bergachtige streek in Syrië werden geraakt. Daarbij werden onder meer een commandopost en operatiecentra van IS in bergachtige streken vernietigd. Dat heeft het ministerie van Defensie in Moskou woensdagavond gemeld. Het departement liet in een verklaring verder weten dat geen burgerdoelen zijn geraakt.

Direct nadat woensdag bekend was geworden dat Russische vliegtuigen bombardementen hadden uitgevoerd, werd in het westen betwijfeld of IS wel het doel van die aanvallen was geweest.

De Verenigde Staten verklaarden al vlot dat dat niet het geval kon zijn geweest op de plek van de aanvallen, die zij bestempelden als twee locaties nabij de stad Homs, al-Rastan en Talbisah.

Daarmee lag de suggestie voor de hand dat de Russen de rebellen van het Free Syrian Army hadden aangevallen, de groepering die zich tegen president al-Assad heeft gekeerd. Het Kremlin zegt echter dat die rebellen zich hebben aangesloten bij Islamitische Staat.

De Syrische regering begroette de Russische aanvallen met instemming en richtte een speciaal woord van dank aan het adres van Vladimir Poetin.

Minister Walid al-Muallem van Buitenlandse Zaken zei dat de Amerikaanse aanvallen daarentegen niet werkelijk tegen IS waren gericht. Sinds de Amerikaanse aanvallen is IS alleen maar sterker geworden, zei de bewindsman.

Anp