Buitenland

Meerderheid (51 procent) Duitsers maakt zich zorgen over komst vluchtelingen

02-10-2015 19:00

Een meerderheid van maarliefst 51 procent van de Duitsers maakt zich zorgen over de instroom van vluchtelingen in Duitsland. Dit blijkt uit een peiling van de Duitse publieke omroep ARD waarover de NOS bericht.

Een maand geleden bleek uit dezelfde peiling dat slechts 38 procent van de Duitsers zich zorgen maakt.

De meeste zorgenmakers wonen in de voormalige DDR. Van de inwoners van voorheen Oost-Duitsland maakt 59 procent zich zorgen over vluchtelingen. Van de voormalige West-Duiters is dat 48 procent.

Niet alleen de komst van vluchtelingen is reden voor zorg, ook de in de integratie van vluchtelingen hebben de Duitsers weinig vertrouwen. 44 procent van de ondervraagden denk dat vluchtelingen nadelig gaat uitpakken voor de Duitse samenleving. Vorige maand was dat nog 11 procent minder.

Deze opiniepeilinguitlslag is de bevestiging van een omslag in het Duitse denken. Was het eerst nog Angela Merkel die met haar ‘Wir schaffen das‘ de vluchtelingen door joelende en applaudiserende Duitsers liet binnenhalen, nu is het de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, die de vluchtelingenstroom hardop een ‘ernstig probleem’ noemt.

De “houding en het gedrag van de vluchtelingen is omgeslagen” aldus De Maizière die de recente vechtpartijen, vrouwenonderdrukking en overige problematiek in de vele Duitse azc’s bekritiseert.

“Maar het is wel slechts een minderheid die zich zo gedraagt”, zo nuanceert de politicus zichzelf. De peilingen van volgende maand zullen uitwijzen of het Duitse volk deze nuance accepteren en het draagvlak onder de bevolking groot genoeg blijft voor de massale vluchtelingnopvang.