Buitenland

Nieuwe Labourleider Jeremy Corbyn neemt stalinistische adviseur aan

03-10-2015 17:41

De nieuwe leider van de Britse Labourpartij, Jeremy Corbyn, staat bekend als een man met extreme meningen. Hij heeft nu een adviseur in de arm genomen die hem beslist niet gematigder zal maken.

Andrew Fisher, die Corbyn direct na zijn verkiezing inhuurde, wil dat alle banken worden genationaliseerd. Daarnaast vindt hij dat het financiële hart van Londen, de City, moet worden opgeheven en dat er een driedaagse week moet worden ingevoerd. Werkgevers zouden werknemers niet meer mogen ontslaan en alle private grond zou publiek eigendom moeten worden, meldt The Telegraph.

Fisher schreef die ideeën vorig jaar op in een boek, waarin hij zich afvroeg waarom politici ,,zo geobsedeerd zijn door economische groei”. De regering zou werknemers juist subsidies moeten verstrekken om de bedrijven waar ze werken over te nemen.

Het boek The Failed Experiment (Het mislukte experiment) werd vorig jaar met gejuich ontvangen door Corbyn en andere huidige Labourkopstukken. Corbyn riep toen op de ideeën over te nemen.

Anp