Binnenland

Tsunami van illegale vuurwapens overspoelt Nederland, grote zorgen bij politie

04-10-2015 20:11

De politie is ernstig bezorgd over het grote aantal illegale vuurwapens dat in Nederland in omloop is. Volgens de NOS baart vooral de toename van het aantal zware wapens de politie zorgen.

De afgelopen 2,5 jaar zijn bijna 24.000 vuurwapens in beslag genomen, blijkt uit door de NOS bij de Nationale Politie opgevraagde cijfers. Voor het einde van het jaar komen daar naar verwachting nog eens ruim 2500 vuurwapens bij.

Ook zegt de politie bezorgd te zijn over de steeds lagere drempel bij mensen om vuurwapens te gebruiken. “Het gebeurt overdag, ten overstaan van publiek en zelfs bij een school met kinderen”, aldus een woordvoerder tegenover de NOS.

Amsterdam is een goed voorbeeld van een stad waar openbaar vuurwapengebruik steeds vaker de norm lijkt te zijn. Bij een golf aan liquidaties de afgelopen jaren, waarbij vrijwel altijd gebruik werd gemaakt van illegale zware automatische vuurwapens, vielen inmiddels enkele onschuldige slachtoffers.

Eén Amsterdamse jonge vader vond de dood toen hij in zijn auto onder vuur werd genomen. Later bleek dat de daders zich hadden vergist in doelwit. Een andere Amsterdammer raakte zwaargewond toen er in de kroeg waar hij zat in het rond werd geschoten, waarschijnlijk als poging tot liquidatie van één van de cafégasten.

De politie heeft vanaf begin 2013 gemiddeld 741 vuurwapens en verboden nepwapens per maand in beslag genomen. Dat betekent ongeveer 25 stuks per dag. Het gaat hierbij met name om handvuurwapens zoals pistolen, revolvers, (machine)geweren, pistoolmitrailleurs maar ook imitatiewapens en alarm- en gaspistolen die voor bedreiging gebruikt kunnen worden.

Dit blijkt uit een overzicht van de politie dat in handen is van de NOS. Het ANP heeft het overzicht ingezien. Het gaat specifiek over de periode januari 2013 tot en met afgelopen augustus.

In Oost-Nederland werden toen verreweg de meeste vuurwapens onderschept, 3728 stuks. Daarna volgen de regio’s Rotterdam (2819) en Den Haag (2600).

In Limburg werden de minste wapens in beslag genomen (1820). Amsterdam staat ook opvallend laag in het overzicht, namelijk een na laatst. De eenheid Amsterdam van de politie pakte 1950 wapens af.

Het pistool is het meest in beslag genomen wapen. Sinds begin 2013 pakte de politie er 5435 af. Imitatiewapens staan in de ranglijst op de tweede plaats: 4344 stuks.

Ook zijn zeker 546 automatische vuurwapens ingenomen. 74 wapens staan als ‘geheim’ in het overzicht gekwalificeerd.

In 2013 werden er meer wapens (9889) dan in 2014 (8596) onderschept. Tot eind augustus dit jaar zijn er 5241 vuurwapens in beslag genomen.

Anp/TPO