Buitenland

Bonusquote: politierapport – zo explosief is de situatie in een asielzoekerscentrum

06-10-2015 21:20

“Een 52-jarige Irakees kuste rond 18:00 uur in een supermarkt een 28-jarige getrouwde Afghaanse tegen haar wil op de wang. Beiden verblijven in hetzelfde asielzoekerscentrum.

Enige tijd daarna staan de vrouw, haar Afghaanse echtgenoot en nog een asielzoeker die ook afkomstig is uit Afghanistan tegenover elkaar op het terrein van het azc. De vrouw trapt de Irakees tegen zijn been.

Door snel ingrijpen van de al aanwezige politie wordt verdere escalatie voorkomen. Maar de stemming in het azc wordt steeds agressiever. Binnen korte tijd staan zeker 100 man, Afghanen en Irakezen, tegenover elkaar.

De politie roept assistentie in. Niet alleen uit de eigen regio maar ook uit naastgelegen regio’s. Uiteindelijk bevinden zich 90 agenten op het azc-terrein om de woedende menigte in bedwang te kunnen houden.

Om verdere escalaties te voorkomen wordt besloten de Irakees en de drie Afghanen af te zonderen van de rest en van elkaar. De 28-jarige Afghaanse wordt plotseling ziek en moet naar een ziekenhuis worden afgevoerd. De 58-jarige Irakees wordt nadat hij is vastgehouden door de politie in een ander azc ondergrbracht.

Maar even later raken de gemoederen op het azc opnieuw verhit. De agressieve asielzoekers worden door tolken van de politie met luidsprekers gemaand rustig te blijven en weg te gaan. Vervolgens lijkt het rustig te worden.

Lijkt, want even later staan groepen Afghanen en Irakezen wéér tegenover elkaar. Beide groepen provoceren elkaar.

Ondanks de grote aantallen agenten en andere hulpdiensten slaagt de politie er nauwelijks in de groepen van elkaar te scheiden. Uiteindelijk ziet de politie zich genoodzaakt om geweld te gebruiken, waarbij zeker twee asielzoekers zijn betrokken.

Uiteindelijk krijgen tolken de groepen weer wat rustiger en gaan de asielzoekers terug naar hun kamers.

De rest van de nacht blijft het rustig, maar de politie blijdt de rest van de nacht dan ook regelmatig controleren op het azc-terrein.

Eén 19-jarige Afghaan wordt opgepakt op verdenking van het aanstichten van de rel. Ook hij zal in een ander azc worden ondergebracht.”

 

U las een (vrije) Nederlandse vertaling van een Duits-politierapport dat integraal staat afgedrukt in Die Welt. Het rapport beschrijft de gang van zaken op een asielzoekerscentrum in Friedland, Nedersaksen afgelopen maandagavond.

Op een beklemmende wijze wordt duidelijk hoe makkelijk de vlam in de pan slaat op een azc, ogenschijnlijk om vrijwel niks, en hoe hulpeloos de politie dan staat.

Zelfs 90(!) man is nauwelijks voldoende om de boel onder controle te krijgen. Het gebruik van politiegeweld, met de wapenstok, is uiteraard een laatste redmiddel, maar in dit geval was dat uiteindelijk noodzakelijk.

Dit was een dag als vele anderen voor deze politieagenten in Duitsland die zich sinds de vluchtelingenstroom steeds vaker geconfronteerd zien met problemen waarop zij totaal niet zijn voorbereid. Laat staan dat ze dit voor ogen hadden toen zij besloten politieagent te worden.