Buitenland

‘Duitse overheid stopt seksueel misbruik azc’s in doofpot om imago asielzoekers te beschermen’

07-10-2015 19:23

De Duitse politiebond en vrouwenrechtengroepen beschuldigen de Duitse overheid er van rapporten over misbruik en verkrachting van vrouwen in asielzoekerscentra in de doofpot te stoppen. Dit zou de overheid doen om het imago van asielzoekers te beschermen en daarmee de draagkracht onder de bevolking voor opname van vluchtelingen niet te verzwakken. Dit meldt Reuters.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizere ontkent dergelijke beschuldigingen en doet het af als ‘roddels op het internet’. Volgens De Maizere worden alle zaken keurig onderzocht en is er geen reden om te geloven dat veel sprake zou zijn van misbruik in azc’s.

Rainer Wendt, baas van de Duitse politiebond, daarentegen zegt dat bestuurders van deelstaten wel degelijk proberen verhalen over misbruik en verkrachtingen te downplayen.

Volgens Wendt levert de politie voldoende rapporten aan de bestuurders van deelstaten zodat die bestuurders op de hoogte moeten zijn van wat gaande is. Bovendien is wat er wordt gerapporteerd maar een klein gedeelte van wat werkelijk gaande is. Veel vrouwen durven uit angst en schaamte geen aangifte te doen.

Ook Barbara Helfrich, werkzaam voor een vrijwilligersorganisatie in de deelstaat Hessen zegt dat er wel degelijk sprake is van vrouwenrechtenschending in azc’s. “We hebben diverse betrouwbare rapporten van slachtoffers die gaan over seksueel geweld en aanvallen op vrouwen. Ook NGO’s en adviesgroepen rapporteren dit”, aldus Helfrich tegenover Reuters.

Opvallend is de reactie van Tuellin Akkock, woordvoerster voor politieke partij De Groenen in Hamburg. Zij laat aan Reuters weten dat zij er van bewust zijn dat ‘extreem-rechts’ rapporten over misbruik in azc’s kan gebruiken om haat te zaaien tegen vluchtelingen maar dat “dit niet betekent dat deze rapporten zomaar onder het tapijt kunnen worden geveegd. Het is nu de tijd voor de autoriteiten om hun stem te laten horen en te voorkomen dat extremisten het debat domineren.”