Binnenland

VNG: ‘Draagvlak bij bewoners is noodzakelijk voor opvang asielzoekers’

07-10-2015 13:01

Draagvlak bij gemeenten en bewoners is noodzakelijk voor de opvang van asielzoekers. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag na de onrust in het Drentse plaatsje Oranje.

Volgens de VNG zet de overheid de verhoudingen met de gemeente onder druk door niet vooraf de komst van asielzoekers te bespreken. “Het kabinet heeft nu zonder overleg vooraf honderden extra vluchtelingen in een gemeente (Oranje) geplaatst. Dat zet de verhoudingen tussen overheden onder druk”, aldus de vereniging op haar website.

Volgens de VNG laten gemeenten zien dat ze “hun uiterste best doen om voor die opvang én voor draagvlak te zorgen”.

De VNG wil ook dat gekeken wordt naar de opvang van asielzoekers op de langere termijn. Hierbij gaat het om voorzieningen als huisvesting, zorg, werk, onderwijs en integratie.

De VNG roept ook alle gemeenten op samen te werken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De VNG en het COA beginnen samen een ondersteuningsproject voor gemeenten dat hulp moet bieden bij het realiseren van nieuwe opvangplekken voor asielzoekers. Zo komt er een informatiepunt en een team dat gemeenten ondersteuning op maat biedt.

Anp