Buitenland

Angela Merkel, het grote Duitse NPO-televisie-interview over de vluchtelingencrisis

08-10-2015 19:29

https://youtu.be/8IiEmD2_rMY

 

Tal van vooraanstaande politici hebben donderdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel een hart onder de riem gestoken. Merkel zei woensdag in een televisie-interview niet af te wijken van haar ruimhartige asielbeleid. Dat beleid ligt in toenemende mate onder vuur in Duitsland.

“De kanselier heeft een plan en dat is goed”, zei de sociaaldemocratische premier van de deelstaat Sleeswijk-Holstein op een vergadering van deelstaatpremiers donderdag in Bremen. De christendemocratische premier van Hessen, Volker Bouffier zei Merkels beleid te steunen en wees ,,paniek zaaien” en ,,het bouwen van een hek rond Duitsland” af.

De leider van de sociaaldemocraten, vicekanselier en minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriel, zei te geloven dat de koers van Merkel goed is.

Merkel heeft de steun hard nodig want de aanhoudende stroom vluchtelingen dreigt een politieke molensteen voor haar te worden. Prominenten uit haar eigen christendemocratische achterban, inclusief de Beierse premier Horst Seehofer, roepen luid dat er niet meer vluchtelingen bij kunnen.

Merkel zei in het interview echter dat “ze als christen niet anders kan dan in een vluchteling ook de naaste te zien”.

Ze stelt herhaaldelijk in elk debat dat “het ons gaat lukken” de problemen op te lossen.

Partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Mazière, is een van de sleutelfiguren die duidelijk heeft gemaakt dat hij daar niet van overtuigd is.

Donderdagavond is Merkel op een regionaal congres van haar partij CDU in Wuppertal. Volgens Duitse media riskeert ze er christendemocratisch ‘voetvolk’ tegen het lijf te lopen dat vraagtekens zet bij Merkels ‘Wir schaffen das‘ (‘Het lukt ons’).

Op de avond van Merkels tv-vraaggesprek kwamen woensdag in Erfurt 8000 mensen bijeen op een bijeenkomst van de rechtse Alternative für Deutschland (AfD). Daar werd om het aftreden van Merkel geroepen. “Merkel moet maar een ander volk zoeken”, riep een AfD-leider. Volgens de politie waren er niet eerder zoveel mensen naar een dergelijke AfD-bijeenkomst gekomen. Vorige week waren het er 5000.

Anp