Binnenland

‘Schokkend, gevaarlijke idioten!’, Kamer is voor harde aanpak Woerden

10-10-2015 10:43

De daders van de bestorming van een tijdelijke opvang voor vluchtelingen in Woerden moeten hard worden aangepakt. Een meerderheid van de Tweede Kamer reageert eensgezind op de aanval van afgelopen nacht.

Schokkend!

“Pak daders keihard aan”, twitterde Attje Kuiken die voor de PvdA in de Tweede Kamer woordvoerder asielzaken is. Malik Azmani van coalitiepartner VVD vindt het “ontoelaatbaar” wat er is gebeurd. “De daders moeten zo snel mogelijk worden opgepakt en berecht. Iedereen heeft recht op een mening, maar er is geen rechtvaardiging voor dit gedrag.”

Geert Wilders liet ook weten voor een harde aanpak te zijn: “Daders hard aanpakken. Verzet ja, maar nooit met geweld!” Ook Sjoerd Sjoerdsma van D66 pleit voor een harde aanpak, “Voor mensen die vuurwerk gooien op de noodopvang van asielzoekers bestaat maar één woord: tuig. Stevig aanpakken!”

Maatregelen

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) is geschrokken van de aanval op de noodopvang, en heeft inmiddels gereageerd, “Dit zijn trieste taferelen. Zulk geweld is onaanvaardbaar. Daders moeten hard worden aangepakt.”

Ongeveer twintig man met bivakmutsen op gooiden vrijdagavond laat met vuurwerkbommen en probeerden hekken omver te trekken. Bij de bestorming zijn tien mensen aangehouden. De gemeente Woerden heeft inmiddels extra veiligheidsmaatregelen genomen. Rond de sporthal komt onder meer permanent politietoezicht.

(TPO/ANP)