Binnenland

Demonstraties Pegida en Internationale Socialisten in Utrecht

11-10-2015 13:57

Met update – De anti-islambeweging Pegida houdt zondag voor het eerst een demonstratie in Nederland. De organisatie voert actie in het centrum van Utrecht tegen de komst van vluchtelingen en wil onder meer dat moskeeën en islamscholen dichtgaan.

De politie is na de eerste rellen begonnen om de tegendemonstranten van het plein Vredenburg te verdrijven, zodat de twee groepen niet te dicht bij elkaar komen.

Update 14:55 – VIDEO – Tegendemonstranten gooiden rookbommen Vredenburg op

Update 14.18 – VIDEO – De eerste klappen zijn gevallen

Aanhangers van de uit Duitsland afkomstige protestbeweging komen om 14.00 uur samen op het Vredenburg, omdat ze geen mars mogen houden. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht verbood dat afgelopen week, omdat hij het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten te groot vindt.

Tegendemo op Janskerkhof

Meerdere tegendemonstraties staan inmiddels gepland. Alleen de Internationale Socialisten hebben toestemming om actie te voeren op Janskerkhof om 13.00 uur. Twee andere demonstraties zijn officieel niet toegestaan, maar zullen waarschijnlijk toch doorgaan. Utrecht heeft aangekondigd dat er veel politie op de been zal zijn.

Pegida (patriottische Europeanen tegen islamisering van het avondland) begon ongeveer een jaar geleden met demonstraties tegen de vermeende islamisering van Duitsland.

(TPO/ANP)