Buitenland

Parijse terrorist Coulibaly die Joodse supermarkt gijzelde handelde in opdracht

13-10-2015 19:58

De pleger van terroristische aanslagen in Parijs in januari, Amedy Coulibaly handelde mogelijk in opdracht van een vooralsnog mysterieuze instructeur. Dit leiden onderzoekers af uit e-mails die aan Coulibaly waren gericht, meldden Franse media dinsdag.

De 32-jarige Coulibaly schoot op 8 januari in de Parijse voorstad Montrouge een jonge politieagente dood. Later die dag kreeg hij een boodschap “alleen te werken”, en hij moest “het meerdere keren doen” en daarbij “het makkelijkste en duidelijkste doelwit kiezen, misschien in de ring (van het centrum van Parijs), als er in het centrum problemen zijn”, aldus de e-mails.

Coulibaly ging 9 januari naar Porte de Vincennes, aan de oostelijke rand van het centrum, waar hij in een joodse supermarkt mensen gijzelde. Hij doodde vier van zijn slachtoffers en kwam om toen de politie de zaak bestormde.

Coulibaly’s gijzeling in de joodse winkel was twee dagen na de moordpartij op en rond de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo.

Daarbij werden uit naam van de islam in het centrum van Parijs twaalf mensen vermoord door de broers Chérif en Saïd Kouachi. De twee werden 9 januari door de politie doodgeschoten op zo’n 20 kilometer ten noordoosten van de Franse hoofdstad.

De onderzoekers denken dat Coulibaly gecodeerde boodschappen kreeg met de opdracht de broers Kouachi te bereiken. De boodschappen werden gewist. Ze kwamen van een server in de VS en onderzoekers vermoeden dat alle e-mails uit Syrië werden verzonden.