Binnenland

Slachtoffers Drentse roofmoorden: willekeurige mensen als beesten afgeslacht voor een paar tientjes

13-10-2015 12:50

De twee verdachten van de Drentse roofmoorden, de broers Admilson en Marcos Richter, hadden snel en veel geld nodig. Ze zaten financieel aan de grond. “We wilden snel rijk worden, we wilden een miljoen.”

Bij de eerste roofmoord, op de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo, was de buit slechts 50 euro. “Omwille van de inhoud van zijn portemonnee met 50 euro is Smit om het leven gebracht”, constateerde de rechtbank dinsdag op de eerste dag van het proces tegen de beide broers.

Admilson (31) en Marcos Richter (30) hebben voor de eerste moord meerdere overvallen en inbraken gepleegd om aan geld te komen. Een van de slachtoffers was een chauffeur van een touringcar, die door de twee werd beroofd en daarna door Admilson bijna werd doodgeschoten. Zijn jongere broer wist te voorkomen dat hij de trekker overhaalde.

Het vuurwapen dat werd gebruikt bij de moord op Berend Smit, een van de drie slachtoffers van de Drentse roofmoorden, was een gestolen Glock van defensie. Het handvuurwapen werd door Admilson Richter, een voormalig beroepsmilitair, ontvreemd tijdens zijn eerste uitzending naar Afghanistan.

Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van de zaak voor de rechtbank in Assen. Admilson wordt samen met zijn broer Marcos Richter verdacht van de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Green Veenendaal uit Exloo.

Admilson Richter wist de Glock 9 millimeter achterover te drukken op de Nederlandse basis in Afghanistan, plus een doos munitie “zonder dat het werd opgemerkt”, zo blijkt uit een verklaring die hij eerder aflegde bij de politie. “Vanaf dat moment was ik vuurwapengevaarlijk.”

Anp