Buitenland

Sumte, het Oranje van Duitsland: ook daar zijn burgers boos, bang en geëmotioneerd

14-10-2015 11:16

Screen Shot 2015-10-14 at 11.14.07

Sumte, Niedersachsen

 

Een van de grootste asielzoekerscentra in de Duitse deelstaat Nedersaksen wordt momenteel gebouwd in het dorpje Sumte. In dit dorpje wonen slechts 100 inwoners. Het is een verzameling boerderijen en huizen. Er is geneens een supermarkt.

In het nieuwe azc moeten straks 1000 asielzoekers worden opgevangen. De 100 inwoners van Sumte zitten daar duidelijk niet op te wachten, zo blijkt uit een video van een bijeenkomst in Sumte, gepubliceerd op de site van Die Welt.

“Er komen hier waanzinnig veel mannen naartoe. Mannen die zo hun behoeftes hebben. Mannen voor wie vrouwen en meisjes op grond van hun religie als waardeloos worden gezien”, schreeuwt een middelbare vrouw zichtbaar geëmotioneerd in de microfoon.

Een andere bezorgde burger zegt: “We moeten ons vrij in ons dorp kunnen voelen, zonder bang te hoeven zijn dat onze voorzieningen niet meer functioneren of dat onze scholen vol zitten.”

Zelfs de vrouwelijke burgemeester (partijloos) zegt zich zorgen te maken. Volgens haar is de plaatselijke infrastructuur niet berekend op zoveel mensen. “De infrastructuur hier is ontworpen voor het aantal inwoners dat we nu hebben, iets totaal anders dan wat er nu hiernaartoe komt.”

Overigens zijn de burgers van Sumte niet bepaald xenofoob. De meesten vinden, zoals het goede Duitsers betaamt, dat de vluchtelingen een welkom verdienen en recht hebben op een dak boven hun hoofd. Maar vooral het grote aantal baart ze zorgen.