Weten & Tech

Wetenschappers vinden ‘misschien wel een buitenaards megabouwerk’

15-10-2015 15:26

Wetenschappers kijken met belangstelling naar ster KIC 8462852, recente ontdekkingen in het licht dat de ster geeft zijn aanleiding voor speculaties over een buitenaardse levensvorm met geavanceerde technologie. Of beter gezegd: het licht van de ster dat ons níet bereikt. KIC 8462852 ‘flikkert’ namelijk, en dat is apart, zo legt astronoom Tabetha Boyajian tegenover de Washington Post uit.

Zonnestelsel kan Dyson Sphere herbergen

Boyajian verklaart dat het bijzonder is dat een flink deel van het licht van de ster ons niet lijkt te bereiken. Dat komt waarschijnlijk omdat er een schil van objecten om de ster heen cirkelt, dat het ‘zonlicht’ van de ster blokkeert. Het kan zijn dat er enorme botsingen zijn geweest die een veld van asteroïden rondom de gehele ster heeft gebracht. Of het kan aan de passage van een tweede ster liggen, die komeetmateriaal in het gehele zonnestelsel van KIC 8462852 heeft achtergelaten.

Of… het kan het bewijs zijn voor een Dyson Sphere, een -nu nog- theoretisch bouwwerk van een geavanceerde buitenaardse beschaving, die het licht van hun ster opvangt met mega-zonnepanelen rondom het hele stelsel. Zo’n ontdekking zou natuurlijk revolutionair zijn.