Binnenland

NOS: ‘Komst azc maakt buurt niet crimineler’

17-10-2015 15:22

Er is weinig reden tot zorg voor meer criminaliteit of overlast na de komst van een asielzokerscentrum in een gemeente. Dit meldt de NOS op basis van eigen onderzoek.

De NOS heeft een rondgang gemaakt langs gemeenten die een groot asielzoekerscentrum op hun grondgebied hebben. De eravring van deze gemeenten is dat er ‘weinig tot geen incidenten zijn waarbij mensen van buiten het azc worden gedupeerd’ na de bouw van een azc en dat ‘een gemiddelde wijk met 600 inwoners voor meer problemen zorgt’.

De incidenten die zich wel voordoen hebben meestal plaats op het terrein van het azc zelf. Het gaat dan om vechtpartijen, opstootjes of kleine criminaliteit in het azc. Dit probleem doet zich meer voor bij de opvang van jonge asielzoekers.

Alleen winkeldiefstal van artikelen als zeep en shampoo wordt genoemd als criminaliteit die voorkomt na de komst van asielzoekers.

Er zijn volgens de NOS weinig goede wetenschappelijke onderzoeken waaruit conclusies kunnen worden getrokken als het gaat om de veiligheid na de komst van een azc. De politie registreert niet of een verdachte asielzoeker is. Ook zijn er nauwelijks wetenschappelijke cijfers over de huidige asielzoekersstromen.

In 2006 bleek uit een onderzoek dat asielzoekers iets vaker bij criminaliteit zijn betrokken dan autochtonen, maar minder vaak dan andere allochtone groepen.