Buitenland

Angela Merkel geeft toe aan Turkije: soepeler visumbeleid voor Turken naar EU-landen

18-10-2015 19:32

TURKEY GERMANY DIPLOMACY

 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil zich inzetten voor een soepeler visumbeleid voor Turken die EU-landen in willen reizen. In ruil daarvoor verwacht ze dat Ankara zijn vluchtelingenbeleid verstevigt.

Merkel zei zondag dat na gesprekken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Turkije is het belangrijkste doorreisland voor vluchtelingen en heeft zelf de meeste ontheemden binnen de grenzen. Om de stroom naar EU-landen in te dammen hoopt de EU een overeenkomst te kunnen sluiten met Turkije over een strenger beleid.

Merkel is in Turkije om die wens kracht bij te zetten. Turkije wil in ruil een soepeler visumbeleid en geld van de EU. Verder wil het land dat gesprekken over toetreding tot de EU worden versneld. Merkel zegde toe zich sterk te maken voor die eisen.

“Turkije wil extra geld en dat begrijp ik ook”, sprak Merkel. Ze noemde echter geen bedragen. Turkije heeft gevraagd om 3 miljard euro.

De bondskanselier sprak ook met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die vroeg haar onder andere om steun om de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van Turkije te versnellen. De president verklaarde zondag dat hij dat ook aan Frankrijk, Groot-Brittanniƫ en Spanje had gevraagd.

Anp