Opinie

De coherente visie van Viktor Orbán op de migrantencrisis

18-10-2015 12:13

Onlangs bouwde Hongarije een hek tussen Servië en Hongarije. Inmiddels staat er ook een op de grens met Kroatië. De westerse media reageren negatief.

Hongarije heeft veel problemen met de vluchtelingen. De meeste migranten die in Griekenland arriveren, komen via de Macedonië-Serviëroute Hongarije binnen in de hoop Duitsland of Nederland te bereiken. In Boedapest zijn al maanden duizenden vluchtelingen, die het gewone leven ernstig belemmeren. Op dit moment verblijven in Hongarije meer dan 50.000 vluchtelingen. Hongarije voelt het vluchtelingenprobleem veel heftiger dan de rest van Europa, op Griekenland na misschien.

Coherente visie

De premier van Hongarije heeft een alomvattende en coherente visie op het grote probleem waarmee Europa worstelt. Op 21 september jl. heeft hij in het Hongaarse parlement zijn visie uiteengezet. Orbán spreekt klare taal en niet zo verhullend en nietszeggend als de Nederlandse politici. René Cuperus zegt over laatstgenoemden: “De gevestigde politici durven nauwelijks de stem van royale verwelkoming van (echte) vluchtelingen te vertolken, waardoor de bevolking ietwat verweesd achterblijft. Alle elementaire vragen worden niet gesteld, laat staan beantwoord. Wie zijn die vluchtelingen precies? (…) Politiek Den Haag doet alsof het totaal is overvallen door de vluchtelingenexodus. Als een natuurramp. Politieke leiders ontbreekt het aan tekst. Waar blijft het kabinet, waar blijft Mark Rutte, met een groot mobiliserend appèl op de samenleving?”

Omdat Europese en Nederlandse politici en media Orbán voortdurend demoniseren, kan de Nederlandse bevolking geen juist beeld krijgen van deze idealistische, grote politicus, die in 1989 een rol speelde bij het vertrek van de Russen uit Hongarije. Hij was toen 26 jaar.

Speech van Orbán

Orbán begon zijn speech in te parlement met het definiëren van de migrantenproblematiek, noemde die zonder voorbehoud massamigratie en zei:

“De migranten kloppen niet op onze deur, maar schoppen onze deuren open. Niet een paar honderd, niet een paar duizend, ook niet honderdduizend, maar eerder miljoenen migranten belagen onze grenzen en de grenzen van Europa. Er is geen einde in zicht aan de migranten die naar Europa willen.”

Daarna becijferde hij de te verwachten migratiestromen,

Irak is een land van 33 miljoen mensen. Acht miljoen leven van humanitaire steun. Van de acht miljoen mensen, kunnen wij vier miljoen beschouwen als interne vluchteling. Syrië: vier jaar burgeroorlog, twaalf miljoen vluchtelingen die humanitaire steun ontvangen, 7,6 miljoen interne vluchtelingen waarvan vier miljoen buiten Syrië worden opgevangen. Afghanistan: 950.000 vluchtelingen in Iran en 1,5 miljoen in Pakistan. In Libië is burgeroorlog en in Eritrea heerst voordurend onrust wegens machtswisselingen. In Mali is het voortdurend onrustig en Somalië is ook voor de helft in burgeroorlog. Als wij deze situatie evalueren, komen wij op 12,5 miljoen interne vluchtelingen. Kortom, de Arabische lente veroorzaakte chaos, en democratie in dat werelddeel is onmogelijk gebleken.”

“Dankzij de massamedia en het internet is nu helder dat Europa rijk is maar zwak”

Over Europa zegt hij:

“Dankzij de massamedia en het internet is nu helder dat Europa rijk is maar zwak. Dit is de meest gevaarlijke combinatie van eigenschappen. Vanuit het oogpunt van de migranten, die in moeilijke omstandigheden leven, is volstrekt begrijpelijk dat zij naar een continent willen dat rijk en zwak is om hun deel van het goede leven in Europa op te eisen. Wij begrijpen dat goed. Ook snappen wij dat velen van hen gedwongen hun land hebben verlaten. Zij komen uit landen waar de regeringen geen respect hebben voor mensenrechten, de economie is ingestort en de werkeloosheid elk record breekt. De migranten zijn slachtoffers van slechte en onmenselijke beslissingen. De wereld draaide zijn rug toe naar deze landen, waar mensenrechten niet worden gerespecteerd en mensenlevens geen waarde hebben.”

Europa

Dan maakt hij duidelijk dat Europa niet al het leed van de wereld op zich kan nemen,

“Gebaseerd op simpele wiskundige berekeningen is gemakkelijk te zien dat Europa niet alle problemen van de wereld kan opvangen. Wij kunnen niet alle economische migranten opvangen. Iedereen die minimaal verstand heeft van economie en onze ervaringen tot op heden kent, kan ons vertellen dat wij niet aan ieder werk kunnen verschaffen (…) De politici in Brussel en grotere machten verergerden de situatie, omdat zij de wortel van het probleem niet hebben aangepakt. Zij beschouwen mensen die duidelijk illegale economische migranten zijn, als vluchteling. Zo is de situatie ontstaan dat onze grenzen, onze manier van leven en het respect voor wetten en regels gevaar lopen. Zo is Europa in gevaar en daardoor ook Hongarije. Wat nu gebeurt, is een overval en wij worden overspoeld. En het is een ervaringsfeit dat wie overvallen wordt, de overvallers niet kan ontvangen als gasten.”

Hongarije en de EU

Over de Hongaarse discussie met de E.U.;

“Wij moeten het hoofd bieden aan de kortzichtige Europese politiek die zich heeft afgewend en vervreemd van de wensen van de Europese burgers. Het lijkt alsof velen het grote gevaar dat ons continent loopt niet willen onderkennen. Om te beginnen zien zij de massamigratie niet als gevaar, maar als een welkome kans. Dat de linkse partijen in Europa dit zo zien, begrijpen wij. (…) De consequentie van dit alles is voor ons en voor Europa catastrofaal. Omdat Europa haar buitengrenzen niet kan bewaken, zullen veel meer landen hun eigen grenzen sluiten en daarmee wordt het belangrijkste principe van de E.U., vrije beweging van mensen en goederen, belemmerd en het Schengen-principe teniet gedaan.”

Hij schetst de toekomst,

“U kunt niet verwachten dat dit probleem binnenkort vanzelf verdwijnt. U kunt ook niet de illusie koesteren dat de wetten die u aannam de enorme vluchtelingenstroom zal indammen. Maakt u zich in plaats daarvan op voor een langdurige strijd. (…) Zolang een gemeenschappelijk E.U.-beleid ontbreekt, kan het probleem van de immigratie niet afdoende opgelost worden. (…) Als onze Griekse vrienden niet in staat zijn Europa en de grenzen van Schengen te bewaken, moeten wij deze taken van hen overnemen.”

Orbán zegt over die taakverdeling vervolgens,

“Alle 28 leden moeten delen in de bescherming en bewaking van de zuidelijke grenzen van Europa. Ook moet Europa in plaats van met het hart te denken, het probleem bij de oorzaak aanpakken. Het probleem moet buiten de E.U.-grenzen worden opgelost. Wij moeten de omringende landen, die miljoenen vluchtelingen opvangen en hun een menswaardig bestaan garanderen, steunen zodat de vluchtelingen na beëindiging van de oorlog kunnen terugkeren naar hun huizen. Het quotasysteem dat de E.U. voorstelt, biedt geen oplossing.”

Orbáns standpunt is niet onmenselijk. Hij is als christen-democraat begaan met het lot van de vluchtelingen, maar vindt dat Europa niet het leed van de hele wereld op zich kan nemen.

De primaire taak van een politicus is de wensen van zijn eigen volk te respecteren en zijn eigen volk beschermen.

(Vertaling speech Orbán: Rob Kern)