Buitenland

Duitse politici gaan massaal los op Pegida en AfD

19-10-2015 13:26

 

Sinds de aanslag op kandidaat-burgemeester Henriette Reker in Keulen, door een rechts-extremist, staan Duitse politici in de rij om met de beschuldigende vinger richting Pegida en de populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) te wijzen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) waarschuwde Duitsland zondag in een televisieinterview met de Duitse publieke omroep ARD voor Pegida, dat maandag met een grote demonstratie het éénjarig bestaan viert. De Maizière over Pegida:

 

“Degenen die dat organiseren zijn keiharde rechtsextremisten. Ze zien asielzoekers in het algemeen als misdadigers en politici als verraders. Dit wijkt heel ver af van wat democratisch is. Iedreen die zich achter Pegida wil scharen moet weten dat hij achter de rattenvangers van Hamelen aanloopt. Ik roep de Duitse burgers op weg te blijven van Pegida, van degenen die haat en gif in ons land verspreiden.”

 

De Maizière waarschuwt al langer voor toenemend geweld tegen vluchtelingen. Sinds het begin van dit jaar is het aantal (pogingen tot) geweldplegingen op azc’s en asielzoekers duidelijk gestegen.

Ook de Duitse minister van justitie, Heiko Maas (SPD), laat in een programma van de Duitse publieke omroep zijn tanden zien. Behlave Pegida moet ook de groeiende populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) er aan geloven:

 

“Tijdens bijeenkomsten van Pegida, maar soms ook tijdens bijeenkomsten van de AfD, worden vluchtelingen vernederd en uitgescholden voor ‘tuig’ en ‘sociale fraudeurs’. Het begint altijd met woorden. Maar bij die woorden vallen alle remmingen weg, en daarna komen de daden”

 

Maas verwijst met die ‘daden’ naar de recente steekpartij in Keulen.

Het zijn overigens niet alleen politici die ruim gebruik maken van de demonisering om bewegingen als Pegida of een partij als de AfD klein te krijgen. Ook Duitse deskundigen wijzen graag op het ‘gevaar’ van een populaire alternatieve partij als AfD:

 

“De AfD hitst de mensen op. Ze moeten meer om de toon denken want die is erg agressief. En ook de overeenkomstige agressieve symboliek is bij de AfD terug te vinden. De AfD stookt het conflict op en we worden er allemaal in meegezogen”

 

Aldus sociaalpsycholoog en conflictdeskundige Andreas Zick via de ARD.

Ook de Duitse linkse partij Die Grünen brengt de steekpartij in Keulen direct met Pegida in verband:

 

“Met deze daad is toch wel de bodem bereikt. De bodem van Pegida, de AfD en hun xenofobe leuzen.”

 

Aldus Katrin Göring-Eckardt van Die Grünen.