Binnenland

Politiebond: ‘Cijfers over minder misdrijven zeggen helemaal niks’

19-10-2015 13:38

Het bericht dat het aantal misdrijven in Nederland daalt, zegt volgens politiebond ACP niet zoveel. Voorzitter Gerrit van de Kamp hecht “weinig waarde” aan de maandag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

“Om allerlei redenen doen mensen minder snel aangifte. En bovendien zijn er strafbare feiten die in dit onderzoek niet worden meegenomen. Vormen van fraude bijvoorbeeld, of het nou in de zorg is, in de verzekeringswereld of op het gebied van cybercrime”, aldus Van de Kamp.
“Je kunt hier heel weinig mee.”

De voorzitter verwijst naar een rapport van vorig jaar van de Inspectie Veiligheid en Justitie. In dat rapport (Betrouwbaarheid van een aantal belangrijke cijfers van de politie) staat onder meer dat de kwaliteit van de gegevens moet worden verbeterd.

Ook de sociale veiligheid wordt niet gemeten, geeft Van de Kamp aan. “Het veiligheidsgevoel van de mensen staat niet in relatie tot deze cijfers.”

Uit de jaarlijkse publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de rechtspraak en het CBS blijkt dat het aantal geregistreerde misdrijven in de eerste helft van 2015 is gedaald met 8,8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal straatroven is het meest gedaald, en ook het aantal geregistreerde woninginbraken nam af.

Anp