Buitenland

Duits OM gaat Pegida-speecher Akif Pirinççi onderzoeken op strafbaarheid

20-10-2015 14:07

Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt een toespraak die de Duits-Turkse schrijver Akif Pirinççi heeft gehouden op een betoging van de anti-islambeweging Pegida maandagavond in Dresden. Pirinççi wordt verdacht van opruiing.

De schrijver liet zich uit over de migrantenproblematiek.

Het OM valt vooral over de zin waarin Pirinççi zegt “dat er natuurlijk andere alternatieven zijn, maar dat de concentratiekampen helaas buiten gebruik zijn”.

Hij gebruikte dit woord overgens in een bredere context. Met “concentratiekamp” kan hij ook verwijzen naar de wijze waarop critici van het regeringsbeleid volgens Pegida, worden weggezet. In zijn zin gebruikte Pirinççi ook het woord ‘vluchteling’ of ‘asielzoeker’ niet. Zie volledige zin in de quote hieronder:

 

“Offenkundig scheint man bei der Macht die Angst und den Respekt vor dem eigenen Volk so restlos abgelegt zu haben, dass man ihm schulterzuckend die Ausreise empfehlen kann, wenn er gefälligst nicht pariert. Es gäbe natürlich auch andere Alternativen. Aber die KZ [konzentrationslager] sind ja leider derzeit außer Betrieb.”

 

(Vrij vertaald: “Bij de macht is de angst voor het volk inmiddels zo groot dat wanneer dat volk niet als gewenst reageert je dat volk schouderophalend kunt vertellen dat ze ook uit dit land kunnen weggaan als het ze niet bevalt. Er zijn natuurlijk ook nog andere alternatieven. Maar de concentratiekampen zijn sinds lange tijd buiten bedrijf.”
Dit was weer een reactie op de Duitse president Lübke die eerder tegen, de komst van een azc protesterende, boze burgers ten verstaan gaf dat ‘als ze het niet bevalt ze ook kunnen verhuizen’)

Lutz Bachmann, leider van Pegida, brak de toespraak van Pirinççi voortijdig af. “Veel mensen waren ontzet”, zei René Jahn. Hij is medeoprichter van Pegida, maar stapte in januari uit de beweging.