Binnenland

Het strafblad van ex-tbs’er Udo D, het monster van Leeuwarden

21-10-2015 19:33

Justitie en GGZ Friesland gaven woensdag inzage in de strafgeschiedenis en de behandeling van de 38-jarige ex-tbs’er uit Leeuwarden die maandag in de Friese hoofdstad een vrouw doodde en drie anderen verwondde. Dat is ongebruikelijk, aldus officier van justitie Gerard Veenstra van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, “maar gezien de uitermate dramatische zaak is het beter om dingen te benoemen”.

 

Een overzicht van zijn strafrechtelijk verleden:

Mei 2005: De verdachte rijdt met zijn auto in op zijn voormalige schoonvader en bedreigt die ook. Hij wordt later dat jaar door de rechtbank wegens poging tot zware mishandeling veroordeeld tot zes maanden cel en tbs met dwangverpleging. De Hoge Raad zet dat later om in bedreiging.

2005-2012: De man wordt onder meer behandeld in het Pieter Baan Centrum. Volgens psychiaters is hij gewetenloos en agressief, maar wél toerekeningsvatbaar. Hij gebruikt geweld om een doel te bereiken, niet vanwege een psychiatrische stoornis.

November 2012: Einde van de tbs. Dat komt mede door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat bepaalt dat tbs voor een niet-geweldsdelict maximaal vier jaar is. De man belandt op straat en houdt zich twee jaar redelijk rustig.

Januari 2015: De man wordt opnieuw opgepakt omdat hij zich niet houdt aan een contactverbod met zijn ex. De aanklacht tegen hem wordt later nog uitgebreid met mishandeling en vernieling. Hij wordt veroordeeld tot zes maanden cel.

Juli 2015-augustus 2015: De man heeft zijn straf erop zitten. Zijn doen en laten wordt een aantal keer besproken in de driehoek (het reguliere overleg tussen burgemeester, politie en justitie). Daarin wordt afgesproken dat het Openbaar Ministerie de rechter vraagt om hem gedwongen op te laten nemen. Dat gebeurt, maar de man vecht die beslissing met succes aan.

Augustus 2015-oktober 2015: De ex-tbs’er lijdt een zwervend bestaan in Leeuwarden. Hij wordt dagelijks in de gaten gehouden door hulpinstanties en de politie.

Maandag 19 oktober: Rond 16.30 uur komt bij de politie een melding binnen van een steekpartij, waarbij een Bulgaarse prostituee gewond raakt. Kort daarna wordt een vrouw aangevallen in een parkeergarage, even later wordt een vrouw belaagd op een parkeerplaats bij een supermarkt. Om 17.20 uur komt de vierde melding: een vrouw is met een fles hard op haar hoofd geslagen en overlijdt ter plekke. Enkele uren later meldt de 38-jarige ex-tbs’er zichzelf op het politiebureau.

 

Anp