Buitenland

VS helpen Koerden bij bevrijdingsactie

23-10-2015 09:30

Bij een door Irakees-Koerdische strijders geleide operatie in Irak zijn zo’n zeventig mensen bevrijd uit handen van Islamitische Staat. De peshmerga kregen bij de actie steun van Amerikaanse speciale troepen. Een Amerikaanse militair kwam om het leven.

Bij de actie werd een door IS gecontroleerde gevangenis aangevallen bij de plaats Hawija in de noordelijke provincie Kirkuk. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie werd de operatie uitgevoerd op verzoek van de regionale regering van Koerdistan. Er waren aanwijzingen dat IS op het punt stond de gijzelaars te vermoorden tijdens een massa-executie.

Bevrijding

Onder de bevrijde gijzelaars waren minstens twintig Iraakse veiligheidsmensen. Verder ging het om Irakese burgers en IS-strijders die worden beschuldigd van spionage.

De militair die sneuvelde was de eerste Amerikaanse militair die in Irak om het leven kwam sinds de VS zich uit dat land terugtrokken. Het Amerikaans leger zette ook een helikopter in.

Volgens de raad voor veiligheid van Koerdistan zijn ongeveer twintig IS-leden gedood en werden er zes aangehouden. Aanvankelijk werd gemeld dat er zeventig Koerden waren bevrijd maar dat werd later door de Koerdische veiligheidsraad tegengesproken.

(ANP)