Buitenland

Duitse veiligheidsdiensten maken zich steeds meer zorgen over vluchtelingencrisis

25-10-2015 16:19

De vluchtelingencrisis in Duitsland blijft maar voortduren en er is voorlopig nog geen afname van de vluchtelingenstromen in zicht. Ondertussen wil Bondskanselier Angela Merkel nog altijd niets weten van gesloten grenzen of het afwijzen van vluchtelingen. Maar de veiligheidsdiensten en politiediensten beginnen zich steeds meer zorgen te maken. Zeker nu ook extreem-rechts op de voorgrond treedt en zich meer begint te manifesteren. Dit schrijft Die Welt op basis van (anonieme) bronnen, onder andere afkomstig van de hoogste regionen van ministeries en veiligheidsdiensten.

Een anonieme topambtenaar die betrokken is bij de veiligheidsdiensten laat aan Die Welt weten: “De voortdurende instroom van vluchtelingen zal leiden tot instabiliteit van ons land.”

Nieuwe extremisten

De bronnen zeggen anoniem te moeten blijven omdat ze ‘represailles vrezen’. Gezien de inhoud van hun mededelingen is dat niet overtrokken. Zo laat de top-ambtenaar verder weten: “We produceren nieuwe extremisten door deze vluchtelingeninstroom. Het burgelijke middenkader radicaliseert. Zij zitten niet te wachten op de toestroom van vluchtelingen maar hebben het gevoel dat het ze door de politieke elite wordt opgedrongen. We zullen steeds meer gaan zien dat mensen zich van de rechtstaat afkeren.”

‘Islamitisch extremisme wordt geïmporteerd’

Volgens Die Welt gaat onder ‘hooggeplaatste veiligheidsfunctionarissen in de federale regering’ een document rond waarin staat dat “integratie van honderduizenden vluchtelingen niet mogelijk zal zijn door het hoge aantal en door het feit dat ze in reeds bestaande parallele samenlevingen terechtkomen”.
In het document laat men weten zich zorgen te maken dat “islamitisch extremisme wordt geïmporteerd, samen met Arabisch antisemitisme, etnische en nationale conflicten uit andere landen en juridisch of sociaal onbegrip voor de Duitse rechtstaat.”

De waarschuwing waar het document mee afsluit is ontluisterend: “De Duitse veiligheidsautoriteiten zijn en zullen niet in staat zijn om deze ingevoerde beveiligingsproblemen en daardoor opgelopen reacties bij het Duitse volk op te lossen.”

De grond waarop extreem-rechts groeit

Niet alleen veiligheidsfunctionarissen vrezen de toekomst. Ook politici zien het somber in. Zo laat Clemens Binninger, een voormalig politiecommissaris die nu CDU-parlementslid is in Baden-Württemberg, weten dat de situatie met vluchtelingen in de gemeenten met de dag moeilijker wordt. Binninger is van mening dat vluchtelingen die uit ‘veilige’ landen komen direct bij de grens moeten worden teruggestuurd. “Als de rest van Europa zich toch niet houdt aan het Dublin-akkoord of het Verdrag van Schengen, maar gewoon alle vluchtelingen naar ons doorstuurt, zie ik niet in waarom Duitsland niet zijn eigen wetten kan laten gelden”, aldus de CDU-politicus.

Vanuit zijn jarenlange ervaring als politiecommissaris, en als voorzitter van de Duitse ‘Commissie Stiekem’, weet hij hoe gevaarlijk de huidige situatie in Duitsland is: volgens Binninger is dit de grond waarop extreem-rechtse groeperingen groeien. En hij weet ook dat neo-nazi’s moeilijk zijn te bestrijden als ze eenmaal voet aan de grond hebben gekregen.

Zware binnenlandse crisis

Ook de gepensioneerde ex-staatssecretaris August Hanning (69) pleit voor een radicale wijziging van het vluchtelingenbeleid. Hanning heeft een tienpuntenplan gepubliceerd waarmee de huidige crisis kan worden bestreden. Het plan komt vooral neer op onmiddelijke invoering van grenscontroles en het terugsturen van iedereen die niet over het juiste visum beschikt.

Volgens Hanning moet de regering zo snel mogelijk van zijn plan gebruik maken omdat ‘elke dag het land dichter bij een zware binnenlandse crisis brengt’. “Hoe langer we wachten, hoe moeilijker de situatie wordt”, aldus Hanning.