Buitenland

Video: Amerikaanse Delta Force bevrijdt samen met Koerden gevangenen uit handen ISIS

25-10-2015 09:53

Er zijn beelden opgedoken van de gezamenlijke bevrijdingsactie van Koerdische en Amerikaanse troepen in Irak. Bij de actie werden 69 mensen uit handen van ISIS bevrijd, en viel de eerste Amerikaanse gevechtsdode sinds 2011. Eerder kwamen er ook al enkele beelden naar buiten van de actie, die naar verluid werd ondernomen door Koerdische troepen samen met de elitetroepen van de Amerikaanse Delta Force.

https://www.youtube.com/watch?v=UNvs0dvtoc0
 
De video, die door de Koerdische nieuwszender Rudaw online werd gezet bestaat uit opnamen van een helmcamera. Er is goed te zien hoe de ruimte stap voor stap doorzocht wordt, en ook de gevangenen aan een controle worden onderworpen.

‘Executie was aanstaande’

De actie vond plaats bij de stad Hawija, nadat er informatie naar boven was gekomen dat strijders van de terroristische groepering ISIS daar gevangenen zou vasthouden. Eerder werd nog kort gemeld dat alle bevrijdde mannen Koerdische strijders zouden zijn, maar dat werd later door de Koerden zelf ontkent. Onder de geredde gevangenen zouden ook ISIS-strijders zijn die nu zelf terecht stonden vanwege beschuldigingen van spionage.

Voor de gevangenen was de executie ‘aanstaande’, zo weet men verder. Er vielen aan Koerdische zijde enkele gewonden.