Binnenland

Leger des Heils luidt noodklok: helft bewoners zou bij reguliere psychische zorg moeten zitten

27-10-2015 22:33

De helft van de mensen die worden opgevangen door het Leger des Heils zou eigenlijk psychische zorg in een reguliere zorginstelling moeten krijgen. Ook is ruim de helft van de Leger des Heils-dagopvangbezoekers agressief. Dit meldt de NOS op basis van een onderzoek dat werd uitgevoerd door het Leger des Heils zelf.

Omdat het aantal geweldsincidenten in een Leger des Heils-instelling stijgt wilde het Heilsleger meer weten over de achtergrond van de mensen die het opvangt.

De uitkomsten van het onderzoek liegen er niet om: meer dan de helft is psychiatrisch patiƫnt, verslaafd, verstandelijk beperkt en heeft eigenlijk intensieve zorg nodig en zal nooit zelfstandig kunnen wonen.

Maar die intensieve zorg is er steeds minder omdat er steeds meer op wordt bezuinigd. Bij deze bezuinigingen is de regering uitgegaan van ‘zelfredzaamheid’ bij patiĆ«nten in de geestelijke gezondheidszorg maar die zelfredzaamheid is ver te zoeken blijkt uit het Heilsleger-onderzoek.

Udo D., de ex-tbs’er die vorige week een willekeurige vrouw in Leeuwarden afslachtte, verbleef op dat moment ook in een Leger des Heils-opvanghuis. Dit omdat de GGZ-kliniek hem op straat had gezet en vond dat zijn behandeling wel was afgelopen.