Binnenland

Badr Hari moet twee jaar cel in, waarvan tien maanden voorwaardelijk

29-10-2015 15:21

Met update – Vechtsporter Badr Hari is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk. Volgens het gerechtshof in Amsterdam is bewezen dat de dertigjarige kickbokser zich schuldig heeft gemaakt aan een serie mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven, waaronder die van zakenman Koen Everink in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation 2012.

Tegen Hari – die vorig jaar door de rechtbank in Amsterdam werd veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk – was vorige maand door het Openbaar Ministerie drie jaar cel geëist.

Maakte op ‘grove wijze’ misbruik van fysiek overwicht

Het gerechtshof oordeelde in het vonnis hard over Hari, die ‘op grove wijze’ misbruik maakte van zijn fysieke overwicht op de slachtoffers en zichzelf daarbij als professioneel kickbokser ‘als geen ander’ bewust moet zijn geweest van de schade die hij kon aanrichten. Het hof noemde het ‘toeval’ dat in alle bewezen gevallen geen ernstiger letsel is ontstaan.

Verklaringen slachtoffer Everink terzijde geschoven

In de ‘Sensation-zaak’ schoof het hof de verklaringen van Everink zelf terzijde. Volgens het hof waren die zo wisselend en inconsistent, dat ze als bewijs onbruikbaar zijn. Wel bruikbaar vond het hof de door medeverdachte Ferhat Y. afgelegde en door een anoniem gebleven getuige ondersteunde verklaring, waarin de mishandeling van Everink volledig op het conto van Hari kwam. Y. werd donderdag na een eis van vijftien maanden celstraf vrijgesproken.

Update 17.18 – Hari vertrekt vrijdag naar Marokko

Hari vertrekt vrijdag naar Marokko. Dat heeft zijn advocate Bénédicte Ficq gezegd. “Dat mag gewoon. Tot het moment dat de beslissing van het gerechtshof onherroepelijk is, mag hij het land uit.” De beslissing wordt onherroepelijk als Hari zijn beroepszaak bij de Hoge Raad verliest of als de beroepsprocedure wordt ingetrokken. Ficq kondigde donderdag al snel na de beslissing van het gerechtshof aan dat ze van plan was naar de Hoge Raad te stappen.

Wanneer het vonnis onherroepelijk is, moet Hari terugkomen naar Nederland om zijn celstraf uit te zitten. “En dat doet hij ook”, verzekerde Ficq.

Anp