Binnenland

Jaarlijkse Kristallnacht-herdenking ophef: Platform Stop Racisme nodigt dubieuze gast uit

29-10-2015 16:35

De Joodse gemeente Den Haag is geschokt door het nieuws dat een voorstander van terreur tegen Joden, als spreekster optreedt tijdens een alternatieve herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam. Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting biedt de Arabisch-Israëlische politica Haneen Zoabi, een dag voor de officiële Kristallnacht herdenking, ‘een podium om haar haat tegen Joden uit te dragen’. De Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) Den Haag vindt het ‘stuitend dat juist tijdens het herdenken van de bloedige start van de moord op zes miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog, het antisemitische geluid weer wordt verkondigd’.

Zoabi sprak in 2014 begrip uit voor de ontvoerder van drie Israëlische jongens, die later vermoord werden door de Palestijnse terreurorganisatie Hamas.

Verkeerd signaal

“Met het bieden van een platform voor de antisemitische en haatdragende uitlatingen aan het Joodse volk door mevrouw Zoabi, wordt de kern van de Kristallnacht-herdenking ernstig beschadigd” aldus het bestuur van de Nederlands Israëlietische Gemeente Den Haag. “Zoabi werd vorig jaar nog voor zes maanden geschorst als parlementslid wegens ‘opruiing en haatzaaierij’. Het doel van de Kristallnacht herdenking is om een signaal af te geven en alert te blijven dat antisemitisme en racisme geen plaats meer krijgen in onze Nederlandse samenleving. Het eenzijdig zwartmaken van Israël en haar Joodse bevolking druist dan ook volledig in tegen deze doelstelling.`

Officiële herdenking

Op maandag 9 november 17.00 uur wordt de Kristallnacht officieel herdacht bij de Portugese Synagoge in Amsterdam. Aansluitend is er een kranslegging op de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Centraal Joods Overleg (CJO). Een van de sprekers is de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.

VNL: Geweldspredikers moet toegang tot Nederland worden ontzegd

VNL-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren willen dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) kijkt of ‘geweldsprediker’ Zoabi de toegang tot Nederland kan worden ontzegd.