Buitenland

ISIS Sinaï claimt neerhalen van Russisch passagiersvliegtuig

31-10-2015 15:07

De ‘ISIS provincie Sinaï’, een strijdgroep op het Egyptische schiereiland die er een provincie van het Kalifaat heeft uitgeroepen claimt het Russische verkeersvliegtuig te hebben neergehaald. Het vliegtuig stortte eerder vandaag neer in de Sinaï. De claim lijkt vooralsnog tegenstrijdig met de melding dat een technisch mankement de oorzaak van het neerstorten zou zijn.

Aanslag geclaimd

Volgens sommigen zouden al eerder mankementen aan het vliegtuig zijn gemeld. Het is vooralsnog niet duidelijk of de groep het neerstorten nu slechts aangrijpt om een aanslag te claimen. In een verklaring eerder op de dag lieten Egyptische veiligheidsofficials juist weten dat ‘neerhalen’ door terroristen uitgesloten was.

“De soldaten van het Kalifaat zijn er in geslaagd een Russisch vliegtuig neer te halen in Sinai”, zo meldt het statement. “Gedood zoals jullie doden”, zo maakt de groep een link naar de Russische bombardementen in Syrië.

Update: ISIS heeft inmiddels ook een audiobericht online gezet waarin ze zeggen dat het neerstorten een aanslag uitgevoerd door hen was.

‘Kan niet kloppen’

Experts verklaarden dat de terroristen in Sinaï geen wapens hebben om een vliegtuig op die hoogte te raken, maar willen een bom aan boord, of het neerhalen tijdens een noodlanding niet helemaal uitsluiten.

De Russische minister van Transport, Maxim Sokolov, zei dat “berichten dat terroristen met luchtdoelraketten het vliegtuig hebben neergehaald, niet kunnen kloppen”. Russische luchtvaartautoriteiten hebben ondertussen beklemtoond dat het veel te vroeg is om te suggereren dat het vliegtuig door een technisch mankement of als gevolg van een menselijke fout is neergestort, zo weet het ANP verder.

Lufthansa heeft aangekondigd niet meer over het gebied te vliegen zolang de oorzaak niet vast staat, dat meldt Die Welt. Ook Air France-KLM vliegt inmiddels niet meer over de Sinaï. Een woordvoerster van KLM laat weten dat KLM in elk geval zaterdag niet over het gebied vliegt en daarna de situatie nauwlettend in de gaten houdt. Ze tekent erbij aan dat KLM sowieso niet vaak over de Sinaï vliegt.

De beide zwarte dozen van het vliegtuig zijn aan het eind van de middag gevonden.

Waarschuwingen voor overvliegende vliegtuigen

De afgelopen zomer heeft de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) een waarschuwing doen uitgaan voor vluchten over de Sinaï, dat meldt de Telegraph. In een zogenaamde ‘notice to airmen’ stelden zij dat er niet beneden de 26.000 voet gevlogen zou moeten worden in het conflictgebied.

‘ISIS Sinaï’

De groepering die zich de provincie Sinaï van de Islamtische Staat noemt kwam eerder in het nieuws door het onthoofden van de Kroatische Tomislav Salopek. Zij leken de man min of meer bij toeval in handen hebben gekregen. De ‘deadline’ die de groep aan de Egyptische regering oplegde was reeds lang verstreken, toen zij een foto van de onthoofde man vrijgaven.