Binnenland

Duitse toppoliticus: ‘Duitse grenzen gaan dicht, met of zonder Merkel’

01-11-2015 14:40

Een Duitse christendemocratische toppoliticus, Hans-Peter Uhl, heeft in de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine dreigende taal geuit tegenover bondskanselier Angela Merkel van de CDU (Christen-Democratische Unie).

Uhl, een christendemocraat uit het zuiden en parlementslid namens de Beierse CSU (Christelijk Sociale Unie) zei dat “de grenzen met Merkel dichtgaan of zonder Merkel dichtgaan (voor vluchtelingen)”.
Merkel geldt als veel te gastvrij voor migranten.

Het dreigement valt samen met topoverleg over de vluchtelingencrisis in Berlijn dat zondag mislukte. De leiders van de regeringscoalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten waren van plan in deze crisis de neuzen één kan top te zetten, maar Merkel, CSU-chef Horst Seehofer en de sociaaldemocratische leider Sigmar Gabriel (SPD) bereikten zondag kennelijk niets. Donderdag proberen ze het opnieuw.

Sinds Merkel zich eerder dit jaar liet ontvallen dat Duitsland geen Syrische vluchtelingen wegstuurt, behoort haar land tot de populairste bestemmingen van vluchtelingen en andere migranten en niet alleen uit Syrië.

Volgens Uhl moet het land paal en perk stellen aan de toestroom en wil de meerderheid van de bevolking dat. “Merkel kan zich niet tegen de meerderheid keren, zonder haar functie als bondskanselier te verliezen”, aldus Uhl.

De Beierse CSU is tegen de vluchtelingenpolitiek van Merkel. De meeste migranten komen eerst in Beieren het land binnen. Buurland Oostenrijk noemt het Duitse beleid “uitnodigingspolitiek”. En de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, eist dat die politiek overboord gaat.

Anp