Buitenland

Erdogan wint

01-11-2015 19:52

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag met zijn partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) een absolute meerderheid in het parlement veroverd. Hij kreeg bijna de helft van de stemmen in de parlementsverkiezingen van zondag, meldde staatspersbureau Anadolu. Premier Ahmet Davutoglu (AK) noemde het “een overwinning voor de democratie”.

De AK verloor in juni voor het eerst in dertien jaar de absolute meerderheid. Volgens waarnemers zag Erdogan de stembusgang zondag als een herkansing. Opiniepeilers stelden dat zijn opzet niet zou lukken en hij rond de 40 procent zou blijven steken. De kiezers die de AK sinds 2002 op handen dragen, zouden genoeg van de AK hebben door de opgelaaide strijd met Koerden, de burgeroorlog in Syrië, de bloedige aanslag van Islamitische Staat vorige maand in Ankara, Erdogans autoritaire optreden en vooral door de stagnerende economie.

Maar Erdogans populariteit als economisch hervormer, politieke vernieuwer en conservatief islamiet lijkt tegen een stootje te kunnen. De oppositie die hoopte af te rekenen met zijn machtsmonopolie, blijft berooid achter met de rest van de 550 parlementszetels. Volgens Turkse media kan de AK op 316 zetels rekenen. De streng seculiere CHP (Republikeinse Volkspartij) moet het doen met een kwart van de stemmen, de extreemrechtse nationalisten van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) kregen bijna 12 procent achter zich, en de links-radicale pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) haalde de kiesdrempel van 10 procent op het nippertje.

De AK heeft zijn meerderheid terug, maar deze is niet groot genoeg voor Erdogans lopende ‘presidentiële project’. Zo streeft hij naar een stelsel waarbij de president net als in bijvoorbeeld in Frankrijk en de VS ook praktisch de baas van de regering is. Officieel heeft de president nog steeds een ceremoniële rol. Hij staat wettelijk boven het politieke gekrakeel waar Erdogan zo graag de boventoon voert. Om dat te veranderen kan de regering een referendum houden en daar zijn 330 parlementsleden voor nodig. De grondwet kan ook door een meerderheid van 367 parlementariërs worden gewijzigd.

Anp