Buitenland

‘Neerstorten Russisch vliegtuig gevolg van ISIS-bom’

04-11-2015 21:16

Het neerstorten van het Russische verkeersvliegtuig boven de Sinaï is het gevolg van een aanslag met een bom, dat zegt een Amerikaanse vertegenwoordiger op basis van informatie van inlichtingendiensten. Deze bom is dan geplaatst door een lokale ISIS-afdeling, of een daaraan gelieerde beweging, zo meldt CNN verder.

Er is geen officiële conclusie op basis van de rapporten, het neerstorten van het vliegtuig was volgens de inlichtingen ‘hoogst waarschijnlijk’ het gevolg van een bom. De conclusie is gebaseerd op eerdere informatie die de Amerikaanse veiligheidsdiensten hadden vergaard, en die nu nader geanalyseerd is. Men had destijds geen aanwijzingen voor een specifieke dreiging, maar er was wel “verhoogde activiteit” in de Sinaï.

Screen Shot 2015-11-04 at 21.08.03

Reizen naar Sharm al-Sheikh

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Egypte woensdagavond aangepast, zo werd eerder vandaag bekend. Vliegreizen van waar dan ook naar Sharm al-Sheikh worden tot nader order afgeraden. AirFrance-KLM, Lufthansa en Ierse vliegtuigmaatschappijen besloten eerder al niet meer over het gebied zelf te vliegen.

Video van ISIS

In een video eisten leden van ISIS gisteren indirect de verantwoordelijkheid nogmaals op. De nieuw vrijgegeven video ‘vierden’ de terroristen van ISIS ‘het neerhalen’ van het Russische passagiersvliegtuig in de Sinaï.

Een verklaring in het Russisch volgt aan het eind van de ruim viereneenhalve minuut durende video, “(Zwein) Poetin, je hebt niet nagedacht voordat je tegen ons ten strijde trok. Je hebt niet nagedacht over gevolgen voor je volk”.