Binnenland

ANP: ‘Men weet niet wat islam voor moois biedt’

07-11-2015 12:03

Update 12.54 – Persbureau ANP kwam zaterdag, vanuit het niets, met een reportage over islamiserende jongeren in Rotterdam. Die tekst leest u hieronder. Stond ons van TPO al enigszins te kijken van deze reportage zonder aanleiding of duiding, inmiddels blijkt er meer aan de hand met deze reportage. Want waar wees een lezer ons op: islamitisch centrum de Middenweg is niets minder dan een moskee van de omstreden Moslimbroederschap. Het lijkt er op dat het ANP in dezelfde val is getrapt als Nieuwsuur vorig jaar. Leest u deze twee achtergrondverhalen van Carel Brendel maar.

De ANP-reportage in kwestie

In een tijd van opkomende angst voor de islam, gaat in Rotterdam iedere zondag een kleine groep praktiserende moslimjongeren de straat op om de islam aan de man te brengen. De discussies zijn soms hevig, maar vaker horen Rotterdammers het verhaal van de gelovigen aan. “Wat niet weet, dat weet je niet”, klinkt het op een rommelmarkt in het stadsdeel Blijdorp.

Vanuit islamitisch centrum de Middenweg in Rotterdam komt iedere week een groep van zes tot tien jongeren bij elkaar om te bidden en te praten over de islam. Ze zoeken om allerlei redenen verdieping in hun bestaan via de islam.

Nee, orthodox willen ze zichzelf niet noemen, omdat dat zou suggereren dat ze salafisten zijn, een fundamentalistische stroming binnen de islam. “Noem het praktiserend”, zegt Ali Bouzaidi.

Op zondagmiddag delen ze meestal folders en boekjes uit, zoals ‘de vijf misverstanden over de islam’ of gaan ze in gesprek. “In 10 procent van de gevallen associëren mensen ons met IS en heeft dat een bepaalde invloed op het gesprek, maar in de meeste gevallen staan mensen juist open voor wat wij hebben te vertellen. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je overkomt. We dringen ons niet op.”

Het gaat ook om de kleding, “en die baard”, weten de jongens. Dat is de oude garde. De jongeren van centrum de Middenweg zijn vlot gekleed. Tussen de kramen op de hoek Beukelsdijk-Heemraadsingel worden folders aangenomen: “Ik ga dat eens lezen”, roept een marktkraamhouder: “Ik ben niet bezig met hun geloof, maar ik wil er wel wat van weten. Op die manier kunnen we begripvol met elkaar samenleven. Zo is het toch jongens?”

Een bezoeker moet er niet veel van hebben. “Ik heb een hekel aan de islam”, zegt hij resoluut. “Trouwens, ik heb een hekel aan alle geloven. Je kunt het beter zeker weten. Het geloof is de grootste leugen van de geschiedenis.”

Een ander vindt het juist wel interessant als mensen hem wat willen uitleggen: “Daar sta ik altijd voor open, maar of ik die mening dan deel, is twee. Ik snap wel dat deze mensen het nu moeilijk hebben, maar dat ligt natuurlijk ook aan de berichtgeving in de media.”

Bouzaidi en de zijnen denken dat een heleboel mensen niet precies weten wat de islam voor moois heeft te bieden. “Wij geloven oprecht dat de islam niet is wat een heleboel mensen denken. Dus wij hebben ook een plicht om het werkelijke verhaal over te dragen.”

Anp