Binnenland

Zwarte Piet blijft zwart bij meeste Sint & Piet kostuumverhuurbedrijven

07-11-2015 12:30

Sinterklaasverhuurbedrijven door het hele land lijken zich weinig aan te trekken van de discussie rond Zwarte Piet. Een rondgang langs verhuurcentrales leert dat de klanten veelal om een traditionele Zwarte Piet vragen en dat de bedrijven daar ook zelf aan vasthouden. Of, zoals een hulp-Sinterklaas uit Twente het zegt: “Niemand wil hier een stroopwafelpiet. Die discussie speelt zich alleen af in de Randstad.”
Maar ook daar zijn de Pieten veelal nog gewoon zwart, leert een beperkte rondgang.

De agenda van dit Twentse verhuurbedrijf zit al helemaal vol met aanvragen van gezinnen, bedrijven en scholen. “Van mijn collega-hulpsinterklazen in Drenthe en de Achterhoek hoor ik ook dat men hier gewoon een zwarte piet wil. Doe maar normaal, zeggen ze hier. Ik kreeg zelfs een mailtje van een klant die expliciet om een zwarte piet vroeg, het woord zwarte heel erg dik gedrukt.”

De goedheiligman achter een sinterklaasbedrijf in Limburg kreeg van één school de vraag hoe hij in de hele discussie staat. “Ik heb meteen gezegd dat ik met traditionele zwarte pieten kom. Nou, dat was prima. Iets anders wilden ze ook niet.”

Een collega van een verhuurbedrijf uit Harlingen (Friesland) vindt ook dat Piet zwart moet zijn. “Het is een traditioneel feest en dat moet het blijven ook. Families en bedrijven vragen er ook gewoon om.”

In de Randstad – waar ‘de discussie’ zich dan vooral zou afspelen – zijn de pieten van een verhuurbedrijf uit Rotterdam bruin. Niet uit principe, maar omdat ze dat al jaren zijn. “Wil iemand een andere kleur, dan krijgen ze dat. Want de klant is koning”, zegt een woordvoerster.

De site van een sint- en piet-verhuurbedrijf in Den Haag en Zoetermeer stelt met “egaal zwart geschminkte” Pieten te komen.

En de pieten van de Sinterklaas Centrale Amsterdam (met zo’n 25 teams, sinds 1964) zijn dit jaar eigenlijk ook vooral zwart. “Dat vinden wij wel prettig want wij zijn erg van de traditie. Maar ja, als je klanten iets anders willen, dan moet je toch mee, anders kun je de tent wel sluiten.”

Maar de klanten lijken, ook in Amsterdam en omstreken, niets anders te willen. “Het zijn eigenlijk vooral scholen die om gekleurde pieten vragen, of roetveegpieten. Sportclubs en bedrijven en families verwachten toch gewoon een zwarte piet. En dat is fijn, want het vergt een enorme planning om ineens ergens tussendoor een roetveegpiet naartoe te sturen, die dan weer moet worden omgeschminkt voor de volgende klus. Dat kost gewoon tijd.”

Anp