Buitenland

Duitsland wist al lang van te voren dat vluchtelingentsunami land zou overspoelen

08-11-2015 13:07

De Duitse bondsregering was voortijdig op de hoogte van de naderende vluchtelingenstroom. Het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex heeft Duitsland al in het voorjaar gewaarschuwd. Welt am Sonntag meldt zondag op basis van eigen onderzoek dat directeur Fabrice Leggeri in maart een nieuw recordaantal vluchtelingen in Europa had aangekondigd.

Duitsland wordt verweten dat het onvoldoende voorbereid was op de stroom vluchtelingen aan de grenzen van de Europese Unie terwijl het land op tijd was gewaarschuwd. Zo meldde Leggeri in juni in een vergadering met afgevaardigden van de Bondsdag “dat het aantal vluchtelingen dat de grens van Turkije met Griekenland overstak in vergelijking met het voorjaar met 550 procent was gestegen”.
Dat aantal is volgens de directeur van Frontex ook aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken meegedeeld.

Leggeri zei ook dat de situatie in Noord-Afrika zorgwekkend was. “Onze bronnen vertellen ons dat tussen de 500.000 en één miljoen migranten bereid zijn om Libië te verlaten”, liet hij destijds weten. Zij proberen met vaak gammele bootjes de oversteek naar Italië of Griekenland te maken.

Een Duitse vertegenwoordiger in Kosovo waarschuwde in februari al dat er dagelijks zo’n achthonderd tot duizend Kosovaren via Servië en Hongarije naar Duitsland trokken.

Welt am Sonntag ontdekte een brief waarin de vertegenwoordiger die waarschuwing aan het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf. “Tegen het einde van het jaar zou dat aantal op kunnen lopen tot 300.000”, schreef hij. Dat komt neer op een zesde van de hele Kosovaarse bevolking.

Anp