Buitenland

Italië arresteerde Tunesische ISIS-terrorist op vluchtelingenboot

09-11-2015 10:09

Naar nu blijkt heeft de Italiaanse marine afgelopen maand een terrorist aangehouden die afkomstig was van een vluchtelingenboot. Hij zou horen bij een groepering die ‘banden heeft met ISIS’. In 2008 werd de man, Ben Nasr Mehdi, in Italië gearresteerd voor het voorbereiden van terroristische aanslagen. Hij zou bekend staan als een explosievenexpert, dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica. Na het uitzitten van zijn straf werd hij uitgezet, maar hij wist in oktober met een bootje naar het Italiaanse eiland Lampedusa af te reizen.

De vluchtelingenboot had 200 migranten aan boord en werdin veiligheid gebracht door de Italiaanse marine, zo weet RTL Nieuws. De identiteit van Mehdi werd bekend na het afnemen van vingerafdrukken bij de passagiers, hij is daarop gearresteerd en aan de Tunesische autoriteiten overgedragen. Het nieuws komt nu pas naar buiten, omdat de Italiaanse overheid probeerde paniek te voorkomen.

‘Geen terroristen’

Eerder stelden verschillende politici dat er geen bewijs zou zijn dat er terroristen richting Europa zouden komen op vluchtelingenbootjes. De Deense geheime dienst PET vond het onlangs nog ‘totaal niet aannemelijk’ dat terroristen die aanslagen in Europa willen plegen in de vluchtelingenstroom mee naar Europa komen.

De AIVD verklaarde dat er geen signalen zijn dat Islamitische Staat (IS) of andere jihadistische groeperingen structureel proberen handlangers via asielroutes naar Europa te sturen. Zij tekenden daarbij wel aan dat het in individuele gevallen denkbaar zou zijn

‘Geen terroristen onder vluchtelingen in Nederland’

In een interview met het AD zegt Immigratie en Naturalisatiedienst directeur Rob van Lint vandaag juist dat de eerste ISIS-terrorist onder de vluchtelingen ‘onze grens nog moet passeren’. Volgens hem is de kans dat iemand via de vluchtelingenstroom met jihadistische opvattingen en plannen voor een aanslag naar Nederland komt, “niet groot”.

“Over lopende onderzoeken doen we geen mededelingen”, zegt hij wel. Volgens Van Lint bestaat het grootste deel van de migranten uit vreedzame mensen, “Maar we kunnen nooit 100 procent garantie geven dat we niets missen”.