Binnenland

Aantal meldingen agressie tegen spoorwegpersoneel gedaald

10-11-2015 18:05

Het aantal meldingen van agressie in de trein en op het spoor is dit jaar minder in vergelijking met vorig jaar. Tot en met oktober kwamen er 518 meldingen bij de NS binnen over lichamelijke agressie, spugen en ernstige bedreiging. In dezelfde periode in 2014 ging het om 639 meldingen.

Dat bleek dinsdag tijdens overleg tussen staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) (Spoor), de ministers Ronald Plasterk (PvdA) (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (VVD) (Veiligheid en Justitie ), NS, spoorwegbeheerder ProRail en de vakbonden FNV, VVMC en CNV. Zij bespraken de maatregelen die eerder zijn afgesproken om de veiligheid in treinen en stations te verbeteren.

De afname van agressiemeldingen is nog niet direct te koppelen aan de extra maatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen, zoals meer personeel in de treinen en camerabewaking en toegangspoortjes op meer stations. Aan de toegangspportjes zal het sowieso niet liggen, die zijn op veel stations nog gewoon geopend ondanks de vele miljarden belastinggeld die inmiddels in het OV-chipskaartysteem zijn gestoken.

Een reden om geen melding te maken van agressie kan zijn dat er te weinig vertrouwen is dat er ook wat met die melding wordt gedaan.

Dijksma noemt de dalende trend wel positief. Volgend jaar komt er een onderzoek naar de effecten van deze stappen.

“Agressie op het spoor verdient een hardhandige aanpak”, aldus de staatssecretaris. “Conducteurs en machinisten, daar blijf je vanaf. Daarom werken we onverminderd aan maatregelen die zorgen voor minder geweld en een veilige reis voor personeel en reiziger.”

Op avond- en nachttreinen kwam dubbele bemensing. Verder begon ProRail met het plaatsen van camera’s op kleine en middelgrote stations. NS installeert camera’s in meer treinen. Ook zien reizigers op beeldschermen dat ze worden gefilmd als ze een station binnenkomen.

Daarnaast is onder meer een proef gestart met bodycams in kleding van personeel en kwamen er extra beveiligers op stations en een stationsverbod voor overlastgevers.

Camera’s kunnen de agressie evenwel niet verhinderen. Het vergemakkelijkt hooguit de opsporing van de dader.

Anp/TPO