Binnenland

Studenten kraken weer pand van de UvA

11-11-2015 15:12

Een groep studenten heeft woensdagmiddag een ruimte van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gekraakt. De ruimte in het gebouw aan de Oude Turfmarkt 147 in het centrum van de hoofdstad staat volgens de studenten al lange tijd leeg.

De studenten, die zijn verenigd in de groepering De Nieuwe Universiteit (DNU), hebben eerder dit jaar het Maagdenhuis bezet. De actievoerders willen van de gekraakte ruimte een uitvalsbasis maken voor vergaderingen, bijeenkomsten en het plannen van nieuwe acties, zegt een woordvoerder van DNU.

Volgens hem doen dertig tot veertig studenten mee aan de actie. Zij hebben de deur gebarricadeerd en zijn van plan er ook te overnachten. Een ander deel van het pand waar administratief werk wordt gedaan, is volgens de actievoerders nog toegankelijk.

“Een ruimte om te organiseren is van groot belang voor een beweging”, aldus DNU in een persverklaring. “Die hadden we tijdelijk gevonden in het Maagdenhuis.” De groepering is teleurgesteld over de bereikte resultaten. “We kijken als beweging terug op een tumultueus jaar, waarin we eigenlijk moeten concluderen dat er niet veel veranderd is.”

De UvA is op de hoogte van de bezetting. “We gaan eerst kijken en treden dan in overleg met de studenten”, verklaart een zegsman van het College van Bestuur van de universiteit. Na de acties in het voorjaar wordt er volgens hem ‘constructief samengewerkt’ met de studenten. “Er is al veel bereikt, zoals het versterken van de medezeggenschap.” Hij kon nog niet zeggen of de studenten die zijn betrokken bij de kraakactie, moeten vertrekken.

ANP