Binnenland

Je verwacht het niet: BN’ers komen beloften vluchtelingen niet na

12-11-2015 15:32

De vele BN’ers die zelf een vluchteling in huis zouden nemen komen hun belofte niet na, zo constateert Staatssecretaris van asielzaken Klaas Dijkhoff droogjes. Het aantal BN’ers dat op TV wel toezegde “er een” op te nemen, “overstijgt het totaal aantal mensen dat gebruik maakt van de regeling”, zo tekent de Telegraaf uit zijn mond op. Slechts tien mensen blijken gebruik te maken van het zogenoemde Zelfzorgarrangement (ZZA).

De staatssecretaris reageert met zijn uitspraken op het nieuws dat een dergelijk arrangement voorziet in kleinschalige opvang bij privé-personen, maar niet veel animo heeft. Met slechts tien deelnemende mensen komt dat systeem blijkbaar niet van de grond. De Staatssecretaris geeft aan dat de mondelinge beloften de daadwerkelijke aanbiedingen voor opvang duidelijk veruit overstijgen. Met een paginagrote advertentie in de Telegraaf riepen Bekende Nederlanders in september nog op om met elkaar iets te doen voor de Europese vluchtelingencrisis, “Neem een vluchteling in huis”.

Klagende asielzoekers

Klaas Dijkhoff reageerde eerder vandaag ook op asielzoekers die klaagden over hun voorzieningen. Hij zei dat het grootste deel niet klaagt, en vermoedt dat er bij de klagers ook andere frustraties zitten. Het gaat er volgens hem om dat mensen in veiligheid zijn en opgevangen kunnen worden. Mensen klagen dan wel dat ze geen tv op de kamer hebben, “maar ze hebben wel een kamer”, zo zei Dijkhoff.