Buitenland

Koerden veroveren Sinjar op ISIS

13-11-2015 11:30

Volgens de laatste berichten is het offensief van de Koerdische Peshmerga, ondersteund door luchtaanvallen van de coalitie, bij de Iraakse stad Sinjar succesvol verlopen. De stad zou inmiddels in worden genomen door de Koerdische strijders. De stad is van strategisch belang, als verbinding tussen de ‘hoofdstad’ van de Islamitische Staat (IS) Raqqa, en Mosul.

“IS verslagen en op de vlucht” twitterde de Koerdische regionale veiligheidsraad eerder vandaag. De strijders hadden op dat moment de verbindingsweg vanuit de stad richting Syrië in handen en al enkele belangrijke gebouwen in de stad veroverd.

Yezidi’s

De stad Sinjar is het bekendste vanwege het nieuws over de inname door ISIS, vorig jaar. Toen vluchtten duizenden Yezidi’s – een religieuze minderheid – naar de bergen rondom de stad, en werden honderden vrouwen en kinderen ontvoerd door de terroristen van ISIS.

Het lot van de Yezidi’s was aanleiding tot het opzetten van internationale hulpacties, en het inzetten van bombardementen op ISIS. Nog altijd wordt voor het lot van de ontvoerde vrouwen gevreesd, verhalen van, later ontsnapte, tot seksslaaf gemaakte vrouwen schokten de wereld.

Iraakse leger trekt Ramadi binnen

Elders in Irak boekt het Iraakse leger nu ook successen tegen ISIS. Het Iraakse leger trekt tijdens een offensief tegen de Islamitische Staat de stad Ramadi, 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, langzaam binnen. Troepen vallen de stad vanaf drie verschillende kanten binnen, daarbij gesteund door de luchtmacht. Dat meldt in ieder geval het Iraakse leger zelf.

De afgelopen maanden werden aanvoerroutes naar de stad al geblokkeerd, waardoor goederen in de stad steeds schaarser zijn geworden.

(TPO/ANP)

Titelfoto: Peshmerga, eerder dit jaar, bij de stad Kirkuk