Buitenland

Terroristische slachtpartij in Parijs – 140 doden – Noodtoestand afgekondigd

13-11-2015 22:10

In Parijs vonden vrijdagavond meerdere aanslagen plaats. Er was sprake van vier schietpartijen, explosies bij de voetbalwedstrijd Frankrijk-Duitsland – president Hollande was aanwezig bij de wedstrijd in stadion Stade de France en werd geëvacueerd – door een zelfmoordaanslag en een gijzeling in een concertzaal die resulteerde in honderd doden. Totaal vielen er – voor zover bekend – 140 doden. Frankrijk kondigde de noodtoestand af en de grenzen gingen dicht. Over de daders is niets vooralsnog niets bekend. Behalve dan dat ze ‘allahoe akbar’ riepen.

Update 01.57 – Asielzoekerscentra worden in de gaten gehouden

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de korpsleiding hebben extra agenten opgeroepen om asielzoekerscentra in de gaten te houden uit angst voor wraakacties. Bronnen melden de NOS dat de NCTV rekening houdt met acties uit extreemrechtse hoek.

Update 01.15 – 100 doden in concertzaal Bataclan

Gisteren was het nog gewoon feest in de concertzaal

Update 01.06 – Tientallen doden in concertzaal

Tientallen doden in theater Bataclan. Ooggetuige: “Tijdens het concert kwamen mannen binnen. Zij begonnen te schieten. Zij schoten volop in de menigte en riepen allahoe akbar.”

Update: Gijzeling concertzaal beëindigd – BBC: Bloedbad

 

Update 00.36 – ‘Bevrijdingsactie gaande bij gijzeling concertzaal’

Bij het theater Bataclan in Parijs zijn vlak na middernacht meerdere explosies en schoten gehoord, meldde een ooggetuige. Het zou gaan om een actie van de politie die het theater waar een gijzeling gaande is, binnenvalt. Veel mensen komen naar buiten, sommigen op brancards.

Update 0.15 – CNN: Gijzelaars in concertzaal worden geëxecuteerd

 

Update 23.54 – President Hollande kondigt noodtoestand voor Frankrijk af

President Hollande heeft de noodtoestand afgekondigd en sluit de Franse grenzen.

Update 23.50 – Alle Parijzenaars moeten binnen blijven

Dat zegt het stadsbestuur van de wereldstad.

Update 23.44 – Terreurdreigingsniveau Nederland blijft ongewijzigd

Het terreurdreigingsniveau in Nederland is ongewijzigd substantieel. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdagavond naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, volgt de situatie in Parijs op de voet. Hij staat in nauw contact met de Franse diensten, zei de woordvoerder.

Update 23.40 – Vierde schietpartij gemeld

Er zou zich vrijdagavond een nieuwe schietpartij hebben voorgedaan in het centrum van Parijs, in het bij toeristen razend populaire Quartier des Halles waar onder meer het Centre Pompidou is gevestigd. Dit meldt de radiozender France Europe 1

Update 23.35 – Explosies voetbalstadion was zelfmoordaanslag

Door drie of vier explosies vlak bij het Stade de France, het grootste voetbalstadion van Frankrijk in Saint-Denis vlak bij Parijs, zijn vrijdagavond zeker drie doden gevallen. Het zou gaan om zelfmoordaanslagen met bomgordels, zo meldt het Franse RTL op gezag van de eerste uitslagen van het onderzoek.

Update 23.24 – 100 bezoekers gegijzeld in concertzaal

 

Update 23.08 – Geert Wilders: Dit is oorlog

 

Update 22.55 – Zeker drie doden bij explosies stadion

 

Update 22.43 – Sprake van een gijzeling in concertzaal Parijs

In het Parijse theater en concerthal Bataclan is vrijdagavond een gijzeling gaande. Dat meldde Franse media op gezag van de politie. Daarbij zou allahou akbar zijn geroepen.

Update 22.38: Franse media: 18 doden in Parijs

 

Update 22.31- Franse politie: Drie schietpartijen tegelijkertijd

De Franse politie zegt dat er vrijdagavond drie schietpartijen zijn geweest in het oosten van Parijs: in de rue de la Fontaine au roi, in de rue de Charenton en bij het theater Bataclan. Er zouden meerdere slachtoffers zijn, volgens getuigen, aldus Le Figaro.

Update 22.22 – Explosie stadion bij voetbalwedstrijd waar president Hollande aanwezig was

Vlakbij het Stade de France, het grootste voetbalstadion van Frankrijk in Saint-Denis vlak bij Parijs, hebben zich vrijdagavond meerdere explosies voorgedaan.

 

Update 22.14 – Meerdere explosies bij voetbalstadion Parijs