Aanslagen Parijs, the day after: ISIS eist verantwoordelijkheid op, 8 dode terroristen

14-11-2015 08:47

In de Franse hoofdstad Parijs vond vrijdagavond een reeks aanslagen plaats, gepleegd door terreurgroep Islamitische Staat. Zij eiste zaterdag de verantwoordelijkheid op. Zelfmoordenaars bliezen zichzelf op, onder meer nabij het Stade de France, er waren diverse schietpartijen en in de beroemde concertzaal Bataclan werden vele tientallen mensen geëxecuteerd tijdens wat in eerste instantie leek op een gijzeling. Naar nu bekend zijn 128 mensen omgekomen bij de gruweldaden. Honderden mensen raakten gewond, 80 van hen zijn er slecht aan toe. Meer aanslagen worden niet uitgesloten. Op Schiphol staat een vliegtuig aan de grond dat naar Parijs zou vliegen, wegens een ‘serieus dreigement’.

President Hollande kondigde ‘s avonds na de aanslagen de noodtoestand af en de grenzen zijn dicht. Vanwege die noodtoestand wordt iedereen verzocht binnen te blijven. Over de daders is verder nog weinig bekend, behalve dat ze ‘Allahoe Akbar’ riepen en in opdracht van IS opereerden. Politie-eenheden maakten rond 01.00 uur vannacht een einde aan de ‘gijzeling’, waarbij de zwaarbewapende gijzelnemers omgekomen zijn. Volgens het Franse AFP kwamen in totaal acht terroristen om, van wie zeven zelf een einde aan hun leven maakten. Zij zouden zichzelf hebben opgeblazen. Een ander werd doodgeschoten.

1500 extra militairen zijn gemobiliseerd door de overheid, naast de 200 mensen die al opgeroepen waren. Het Duitse voetbalteam bracht de nacht uiteindelijk door in het stadion, na de gestaakte wedstrijd tegen Frankrijk.

Eerder publiceerde ISIS Franstalige dreigvideo

In een eerder verspreide video van AlHayat, het mediakanaal van ISIS, die weer opduikt zijn dreigementen aan Frankrijk te horen. “We geloven niet in jullie, en je paspoorten”, zo refereert men aan de Franse identiteit, “Als je hier komt zullen we je bestrijden”. Men roept Franse moslims op tot strijd, “Een bericht van jullie broeders die de Hijra (reis naar het Kalifaat) hebben gemaakt, aan diegenen die in het land van de Kafir wonen”. Het lijkt een kopie van de eerdere oproepen in het Duits in de “Allah über alles video“, “Waar wachten jullie nog op? Hoe kun je werken in het land van de Kafir, terwijl Allah de deur voor je open zet?”. Laatst werd ook nog een dreigvideo in het Russisch verspreid, met daarin ook een referentie aan de aanslagen op Charlie Hebdo.

Onderstaande Franstalige video is dus niet nieuw, maar bevat wel de bewuste dreigementen

[jwplayer mediaid=”1467020″]

SCHOKKENDE BEELDEN: Concertgebouw Bataclan

Gruwelijke beelden van een zijuitgang van Bataclan, waar (gewonde) bezoekers het dodelijke vuur van de terroristen proberen te ontvluchten:

UPDATE 16.38 – Franse dader was bekende extremist

Een van de terroristen blijkt een Franse moslimextremist die bekend was bij de politie vanwege vermeende banden met islamistische organisaties. Het lichaam zou zijn geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken. De man woonde in de wijk Courcouronnes in het zuiden van Parijs.

UPDATE 16.30 – Bizar: Germanwings-vrijwilligers in Stade de France

Hoofd communicatie van Airbus Rainer Ohler was in het stadion met CEO Tom Enders, weet The Guardian. Hij zei:

“It was supposed to be an evening of French and German celebration and appreciation after that tragic event. We heard the explosions and at first nobody thought of terrorism. It was only when President Hollande left and people started getting phone messages that we realised what was going on.”

 

UPDATE 16.25 – ‘Air France-vlucht AF1741’

Het toestel dat aan de grond staat op Schiphol wegens een dreigtweet, zou vlucht AF1741 van Air France betreffen. Om 14.45 uur moest het vliegtuig naar Parijs vertrekken. Eerder vandaag werd op Twitter gedreigd dat na Parijs ook de luchthavens van Brussel en Schiphol een doelwit zouden vormen.

UPDATE 16.20 – Doden en gewonden: nieuwe cijfers

Bij de aanslagen vrijdagavond zijn zeker 128 doden en 237 gewonden gevallen. Dit blijkt uit een nieuwe balans die de Franse krant Le Monde zaterdagmiddag heeft opgemaakt op gezag van bronnen bij justitie. Het dodental kan nog stijgen want de toestand van tachtig gewonden is ‘absoluut kritiek’.

UPDATE 16.16 – ‘Ook Egyptisch paspoort gevonden’

Naast een Syrisch paspoort is nu ook een Egyptisch paspoort gevonden, meldt The Guardian.

UPDATE 15.50 – Vliegtuig aan de grond op Schiphol

Op vliegveld Schiphol wordt een vliegtuig doorzocht dat naar Parijs zou vliegen. Volgens de marechaussee werd een dreigtweet verstuurd. “Die nemen we dusdanig serieus dat alle passagiers van boord zijn gehaald”, zegt een woordvoerder. Of het om een toestel van Air France gaat kon de woordvoerder niet zeggen. Het vliegtuig zou om 14.45 uur naar Parijs vertrekken. RTV Noord-Holland heeft live beeld:

UPDATE 15.45 – Bloemenzee bij Franse ambassade Den Haag

 

 

UPDATE 15.43 – Ongetwijfeld nog meerdere daders volgens Franse criminoloog

Criminoloog Christophe Naudin op France24: ‘De islamitische bevolking in Frankrijk is te groot om iedereen in de gaten te houden. Er zijn meerdere crime scenes in Parijs en meerdere daders; het is onduidelijk of op dit moment een manhunt gaande is en naar wie de autoriteiten op zoek zijn. Maar acht mensen is te weinig voor deze operatie, er zijn meerdere daders betrokken. Op een dag zullen we de waarheid weten maar ik ben bang dat er voor die tijd al nieuwe aanslagen gepleegd zijn.’

UPDATE 15.30 – ‘Vrouw onder aanvallers’

Onder de daders van de aanslagen van Parijs was een vrouw, zegt radiozender Europe 1 zaterdag op basis van gesprekken met ooggetuigen.

Update 15.09 – ‘Eén aanvaller is Fransman’

In de livestream van France24 werd zojuist bekendgemaakt dat één van de aanvallers de Franse nationaliteit zou hebben, hij was bekend bij de autoriteiten. 127 mensen zijn vermoord, 82 van hen waren in het Bataclan. 300 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, aldus de zender op basis van het ministerie.

UPDATE 14:50 – Nederlandse gewonden

Er zijn drie Nederlanders gewond geraakt bij de aanslagen. Twee zwaargewonden en een lichtgewonde.

UPDATE 14.33 – Minuut stilte

Maandag om 12.00 uur wordt in heel Frankrijk een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers van de aanslagen van vrijdag te herdenken. Dit staat in een decreet dat de Franse premier Manuel Valls zaterdagmiddag heeft getekend. Daarin bevestigt de regeringsleider ook de drie dagen van nationale rouw die president François Hollande eerder aankondigde, aldus Franse media.

UPDATE 14.14 – ‘Vuurwerk, geen bommen’

In het Franse stadje Bagnolet, ten noordoosten van Parijs, leek het zaterdagmiddag opnieuw los te gaan: bewoners hoorden schoten en explosies en er vloog een helikopter rond. Franse media doken er bovenop maar kwamen er al snel achter dat het ging om vuurwerk dat werd afgeschoten bij een trouwerij, zo zei onder meer een woordvoerder van de politie. Vals alarm dus, weet Le Figaro.

UPDATE 13.45 – Rutte: ‘We zijn in oorlog met IS’

In zijn toespraak op het ministerie van Veiligheid en Justitie zei premier Rutte zaterdagmiddag dat we niet in oorlog zijn met de islam of het geloof maar met ISIS. “We moeten de kalmte en de eensgezindheid bewaren”, daartoe riep Rutte op. “We hebben hier te maken met extremisten die maar één doel hebben: onze westerse samenleving destabiliseren door haat te zaaien. We mogen ons niet uit elkaar laten spelen. We wijken niet voor onverdraagzaamheid. Geweld en extremisme zullen nooit winnen van vrijheid.” Verder gaan maandag de vlaggen van overheidsgebouwen halfstok voor de slachtoffers in Parijs. De bewaking van de Nederlandse grenzen en luchthavens is opgeschaald.

UPDATE 13.25 – Klimaattop gaat gewoon door

Fankrijk overweegt op geen enkele manier om de komende klimaatconferentie op te schorten of af te gelasten. Dat zeggen diplomatieke kringen in Parijs zaterdag. De conferentie loopt van 30 november tot en met 11 december in de hoofdstad.

UPDATE 13.21 – Italië verscherpt terreurmaatregelen

Onder meer het aantal politiemensen dat op straat toezicht houdt, is flink verhoogd na de aanslagen. Ook kan het leger worden ingezet, zegt minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano volgens persbureau ANSA. Onder meer de luchthavens, de stations, de ambassades, de kerken en de belangrijke monumenten worden permanent bewaakt. Aan de grenzen, met name met Frankrijk, zijn de controles verscherpt. Rome wordt wegens de aanwezigheid van het Vaticaan binnen zijn grenzen echter gezien als de plek die het meeste gevaar loopt een doelwit van een aanslag te zijn.

UPDATE 13.12 – ‘Zelfmoordenaar had Syrisch paspoort’

 

 

UPDATE 13.08 – ‘Polen moet nu geen migranten meer toelaten’

Polen kan niet langer migranten accepteren zoals voorgeschreven middels het EU-quotum. Dat zegt toekomstig minister van Europese Zaken Konrad Szymanski na de aanslagen in Parijs, meldt persbureau Reuters. Szymanski: “In the face of the tragic acts in Paris, we do not see the political possibilities to implement (this).” De aantredende regering, waar Szymanski ook deel van uitmaakt, had al scepsis over de toelating en het bijbehorende quotum. Maandag start de minister officieel als onderdeel van de nieuwe regering die onlangs gevormd werd.

UPDATE 12.45 – Wat betekent noodtoestand?

Nu in Frankrijk tijdelijk de noodtoestand is afgeroepen, heeft dit enkele consequenties voor de manier waarop politie, justitie en de overheid te werk mogen en kunnen gaan. Zo kan de bewegingsvrijheid van mensen worden ingeperkt en mogen bepaalde gebieden worden ingericht als veiligheidszone. Een tweede verordening die de Franse ministerraad heeft getroffen, geldt voor speciale maatregelen die de politie in Parijs en omstreken kan nemen. Dat houdt onder meer in dat als gevaarlijk aangeduide personen onder huisarrest kunnen worden geplaatst, grotere verzamelplaatsen afgesloten kunnen worden, wapens mogen worden ingevorderd en huiszoekingen kunnen worden gedaan. Ook breidde Frankrijk de grenscontroles uit.

UPDATE 12.40 – Rutte spreekt om 13.15

Om 13.15 zal minister-president Rutte een verklaring geven op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

UPDATE 12.37 – ‘Eerste aanslag in storm van aanslagen’

IS zegt dat Parijs een voorbode is op wat komen gaat; volgens SITE Intel is het de eerste in een storm van aanslagen. Dat zou betekenen dat de onlangs gepubliceerde video van IS, met als begeleidend schrijven ‘blood will spill like an ocean’ niet enkel bedoeld is voor Rusland. De Russen steunen de Syrische president al-Assad. Op de website van SITE is een verklaring van de terroristen te lezen:

“Let France and those who walk in its path know that they will remain on the top of the list of targets of the Islamic State, and that the smell of death will never leave their noses as long as they lead the convoy of the Crusader campaign, and dare to curse our Prophet, Allah’s peace and blessings be upon him, and are proud of fighting Islam in France and striking the Muslims in the land of the Caliphate with their planes, which did not help them at all in the streets of Paris and its rotten alleys. This attack is the first of the storm and a warning to those who wish to learn”.

 

UPDATE 12.32 – Eiffeltoren dicht, lampjes uit

De Eiffeltoren is zaterdag gesloten. De beroemde attractie in vraagt bezoekers om begrip voor de maatregel. Hoe lang de Eiffeltoren dicht zal zijn, is niet bekend. Kort na de aanslagen gingen ter nagedachtenis aan de slachtoffers de lichten op de Eiffeltoren al uit. Dat was voor het eerst sinds de opening in 1889.

UPDATE 12.30 – Assad: ‘beleid Frankrijk is oorzaak’

 

 

UPDATE 12.26 – Luitenant-generaal De Kruijf: ‘Europa is strijdtoneel’

 

Deze week wilden sommigen nog delen krijgsmacht afschaffen. Maar Europa is strijdtoneel, er zijn geen grenzen voor terreur.

— Mart de Kruif (@GeneraalDeKruif) November 14, 2015

 

UPDATE 12.22 – Band Bataclan ongedeerd, Josh Homme niet aanwezig

Leden en crew van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal overleefden de aanslag in het Parijse theater Bataclan. Dat meldt de band. Het management van EOMD liet eerder al via verscheidene sociale media weten dat alle band- en crewleden in veiligheid zijn gebracht. De bekende zanger Josh Homme van Queens of the Stone Age en één van de leden van EODM was niet aanwezig in Parijs.

UPDATE 12.10 – Auto daders had Belgisch kenteken

Een van de auto’s die de terroristen voor de aanslagen gebruikten, zou een Belgisch kenteken hebben, meldt Le Monde op basis van een getuige. De vrouwelijke ooggetuige zag twee zwarte auto’s, waarvan een Belgische platen voerde. Ze schatte de leeftijd van één van de inzittenden van de auto’s tussen de 18 en 20 jaar.

UPDATE 12.05 – ‘Top target’

Islamitische Staat laat weten dat Frankrijk bovenaan de lijst blijft van terreurdoelwitten, nadat ze eerder de verantwoordelijkheid opeiste voor meerdere aanslagen in Parijs. Zolang Frankrijk doorgaat met het voeren van haar huidige politiek, blijft de dreiging.

UPDATE 11.55 – Disneyland Parijs gesloten

 

UPDATE 11.50 – Raad Marokkanen: ‘Vuist tegen extremisten’

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) reageert geschokt op de aanslagen in Parijs. “De islam leert ons dat wie een mens doodt, als het ware de hele mensheid heeft gedood. Onze intens medeleven en gebeden zijn bij alle slachtoffers en hun nabestaanden.” Voorzitter Yahia Bouyafa zegt met alle Europeanen die ‘democratie en rechtsstaat een warm hart toedragen’, te blijven strijden tegen geweld en haat, ongeacht wie de afzender is, zo schrijf hij. “Opdat we met zijn allen samen een vuist kunnen maken tegen terreur en extremisten.”

UPDATE 11.40 – Eerste zelfcensuur vindt plaats na digitale ophef

 

 

UPDATE 11.36 – Assad: ‘Dit is waar Syrië al jaren doorheen gaat’

De Syrische president al-Assad liet dertien uur na de aanslagen in Parijs vanuit Damascus een veroordeling van de gebeurtenissen horen. Deze terreurdaden zijn gelijk aan wat zijn volk in de achterliggende vijf jaren van gewelddadige burgeroorlog heeft doorgemaakt, verklaarde hij via de staatsmedia.

UPDATE 11.33 – Drie dagen rouw

President Hollande benadrukte nogmaals het aantal van 127 mensen dat tot nog toe is omgekomen. Hij sprak zaterdagochtend na afloop van een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad in het Elysée. De aanslagen zijn volgens hem door IS georganiseerd en met hulp in Frankrijk uitgevoerd. Hollande zal het parlement maandag in een buitengewone vergadering toespreken. Bovendien kondigde hij een periode van drie dagen van nationale rouw af.

UPDATE 11.24 – ‘Getrainde strijders’

Volgens mediabureau Bloomberg wijst het handelen van de terroristen op ‘getrainde strijders‘:

“For terrorists to inflict such a large amount of damage they must have been trained very well,” said Ghanem Nuseibeh, founder of Cornerstone Global Associates, which advises clients on risk in the Middle East.”

 

UPDATE 11.12 – CMO: ‘Samen alert op zieke misdadigers’

Een aantal Nederlandse moslims heeft bij monde van het het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) de aanslagen in Parijs scherp veroordeeld. In een verklaring spreekt het CMO van ‘barbaarse, laffe, onmenselijke terreuraanslagen tegen de Franse samenleving en in feite de gehele mensheid. De Nederlandse moslimgemeenschap is intens verdrietig en voelt zich dan ook verbonden met alle slachtoffers en het Franse volk’. “Laten we allemaal waakzaam en alert zijn dat deze zieke misdadigers ons niet uit elkaar drijven met hun laffe misdaden”, waarschuwt het CMO.

UPDATE 11.04 – Oorlogsverklaring

De mediatak van IS, Al-Hayat, roept moslims in Frankrijk die niet naar Syrië kunnen reizen, op aanvallen uit te voeren. President Hollande liet inmiddels weten dat dit een oorlogsverklaring is van de islamitische terreurgroep.

UPDATE 10.57 -‘Man met wapens onderweg naar Parijs’

 

UPDATE 10.48 – Hebdo komt met cartoons: ‘Thanks for the prayers…’

‘…but we dont need more religion.’ Via LeHuffPost en Instagram insta_2

UPDATE 10.35 – IS verantwoordelijk, ‘geen vrede’

De leiders van de zelf uitgeroepen Islamitische Staat hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslagen vrijdagavond in Parijs opgeëist. Dat gebeurde door middel van een ongedateerde videoboodschap. Volgens de mededeling van IS zal Frankrijk niet in vrede leven zolang het bombardementen uitvoert in; het leger voert bombardementen uit in Syrië en Irak op stellingen van IS. De deelname van de Fransen aan de missies in beide landen is vrij groot. IS noemde dat in een video als reden voor de aanslagen. In totaal vliegen zes jachtbommenwerpers en zes Mirages en is een fregat ingezet. Al met al zijn negenhonderd Franse soldaten bij de strijd betrokken. Volgens opgaven van het Franse ministerie van Defensie zijn er 1200 acties tegen IS gevoerd en op die manier 450 doelen vernietigd.

De foto op de voorpagina van het Parool vandaag spreekt boekdelen

 

 

UPDATE 10.25 – Zeker 127 doden

Zeker 127 mensen zijn door de aanslagen vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen. Er zijn 180 gewonden geteld, van wie er 80 zeer slecht aan toe zijn. Dat heeft de Parijse politie zaterdagochtend officieel bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie in Parijs zei dat 128 mensen door de aanslagen zijn omgekomen en dat 99 mensen in kritieke toestand in ziekenhuizen liggen.

UPDATE 10.12 – ‘IS claimt verantwoordelijkheid’

Al-Hayat, het officiële mediabureau van Islamitische Staat (IS, ISIS) zou de aanslag hebben opgeëist.

 

UPDATE 10.05 – Rutte straks in overleg, dan verklaring

 

Rutte overlegt om 11.30u met meest betrokken ministers op VenJ, na afloop verklaring #aanslagen #Parijs — Roel Schreinemachers (@RoelSchrein) November 14, 2015

 

UPDATE 10.02 – Koning Willem-Alexander: ‘standvastig’

 

 

UPDATE 09.55 – ‘Wir weinen mit Ihnen’

Bondskanselier Angela Merkel laat weten dat zij en het Duitse volk meehuilen met de Fransen. Deutschland fühlt mit Ihnen in Ihrem Schmerz und in ihrer Trauer. Dieser Angriff auf die Freiheit gilt nicht nur für Paris, er meint uns alle, er trifft uns alle. Wir werden alles tun, um bei der Jagd auf Täter und Hintermänner zu helfen.” We weten dat ons vrije leven sterker is dan de terreur, voegde Merkel daar aan toe.

UPDATE 09.50 – Bataclan eerder doelwit, band veilig

Met name anti-zionistische groeperingen zouden het eerder al hebben voorzien op Bataclan, meldt Le Point. Bovendien had de band die gisteravond speelde, Eagles of Death Metal, er deze zomer een tournee opzitten in Israël. Volgens de Telegraaf is de band in veiligheid.

UPDATE 09.45 – ‘Doodschieten bij uitgang Bataclan’

France 24 heeft een gedetailleerde beschrijving van welk horrorscenario zich precies voltrok in de concertzaal: de aanvallers droegen maskers, ze dwongen mensen te gaan liggen terwijl ze hen doorzeefden met kogels en schoten op anderen die probeerden te vluchten. In de paniek die ontstond ging een van hen bij een nooduitgang staan om vluchtende mensen te doden. Kort na middernacht was een aantal kleine ontploffingen te horen, de politie deed een inval en drie van de vier mannen blies zichzelf op, een derde ‘ontplofte terwijl hij viel’ toen hij werd geraakt door een politiekogel.

UPDATE 09.35 – ‘127 doden en zeer ernstig gewonden’

Het Franse persbureau AFP meldt op basis van politiebronnen dat het dodental inmiddels op 127 staat. 180 mensen zouden gewond zijn geraakt, 80 van hen verkeren in kritieke toestand.

UPDATE 09.15 – Geen genade

De Franse politie zoekt op dit moment met man en macht naar mogelijke handlangers bij de aanslag. President Hollande verklaarde in een statement tegenover de pers ‘genadeloos’ te ullen zijn tegenover degenen die verantwoordelijk zijn voor een van de dodelijkste aanvallen op zijn land sinds jaren. De president sprak vannacht de media toe nabij concertgebouw Bataclan en was daar samen met onder meer de minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve en premier Manuel Valls.

UPDATE 09.00 – ‘Blood bath’

 

“Everybody was on the floor covering their heads and we heard so many gunshots and the terrorists were very calm, very determined and they reloaded three or four times their weapons and they didn’t shout anything, they didn’t say anything, they were wearing masks and they were wearing black clothes and they were shooting at people on the floor.”

TIME quote Julien Pierce, één van de bezoekers van het Eagles of Death Metal-concert in Bataclan, waar vele tientallen executies van bezoekers plaatsvonden.

UPDATE 08.55 – Afzeggingen

President Rohani van Iran zou een bezoek brengen aan Europa maar stelt dit voorlopig uit, weet het Franse RTL. Hij veroordeelde de aanslagen en noemde het ‘een misdrijf tegen de menselijkheid’. Popgroep U2, die zou optreden in Parijs, zegde eveneens af: “We watched in disbelief and shock at the unfolding events in Paris and our hearts go out to all the victims and their families across the city tonight”, laat de band weten op haar website. De president van Frankrijk cancelde zijn deelname aan de G20 in Turkije. Hij zal worden vervangen door de ministers Laurent Fabius en Michel Sapin.

UPDATE 08.45 – Steun betuigen

Iedereen die zijn of haar medeleven wil betuigen, kan terecht op een daarvoor ingerichte condoleance-pagina op Condoleance.nl. Bij de Franse ambassade in Den Haag liggen al bloemen. One WTC, de nieuwgebouwde World Trade Center-toren in New York, kleurde rood, wit en blauw.

Vlieg en treinverkeer gaat door

De Franse vliegvelden blijven open na de aanslagen, zegt het Franse ministerie van buitenlandse zaken. Ook de treinen van Eurostar rijden vooralsnog. Reizigers moeten zich een uur van tevoren melden wegens veiligheidscontroles. Reizigers die door de ontstane angst en commotie niet met de Thalys willen, krijgen hun geld terug. Mensen mogen dit weekend kosteloos annuleren.

‘Extreemrechts’

In eigen land riepen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de korpsleiding vannacht extra agenten op om asielzoekerscentra in de gaten te houden uit angst voor wraakacties. Bronnen melden de NOS dat de NCTV rekening houdt met acties uit extreemrechtse hoek.