Weten & Tech

Mans En Garde: ‘Shit’

15-11-2015 16:30

va25specbombfront

 

Het zou aardig zijn om eens te berekenen hoeveel ton aan bommen en andere explosieve zooi er inmiddels door landen op landen in het Midden-Oosten is gedropt om ISIS te bestrijden. Zou het al zes miljoen ‘pounds’ of andere memorabele hoeveelheid zijn? Zo ja is het misschien tijd voor wat galgenhumor. Type ludieke aanvalsactie zoals uitgevoerd door het Amerikaanse VA-25 squadron vanaf het vliegdekschip USS Midway in oktober 1965. Toen liet een A-1H Skyraider gevlogen door Cdr. Clarence W. Stoddard een toiletpot los op een doel in Noord-Vietnam om het heugelijke feit te vieren dat men inmiddels zes miljoen pounds aan ‘crap’ had gedropt.

Dit ludieke bombardement, nu nagenoeg op de kop af vijftig jaar geleden, was toen al een beetje een traditie aan het worden. In 1952 meldde de exec van VA-195 squadron tijdens een persvoorlichting dat de Skyraiders van het squadron Noord-Korea aanvielen met zo’n beetje alles behalve ‘the kitchen sink’. Wat Lt. Carl Austin van het squadron noopte om kort daarop met zijn Skyraider een kitchen sink op Pyongyang te droppen.

Munities als de Sani-Flush, de ‘officiele’ benaming voor de in 1965 gedropte toiletpot, drukken een cynisch humoristisch gebaar toch wat krachtiger uit dan een keukenspoelbak, en liggen daarom meer voor de hand als wapenlading voor een prolongatie van de traditie.

 

va25specbomb-004b va25specbomb-019b

Dus, mocht er een mijlpaal in gedropte explosieve hoeveelheid nakende zijn, zou gezien de door ISIS aangerichte ellende in Parijs een aanval op hen met een Sani-Flush Mk 2 uitgevoerd door een Franse vlieger, een aardige geste zijn. Er vliegen wereldwijd nog voldoende Skyraiders in goede staat rond om als passend drop-platform op herhaling te gaan. Ook Franse.

Uiteraard zal de betreffende Skyraider voor de missie een geschikte gelegenheidsnaam moeten krijgen. VA-25 doopte in 1965 Skyraider 572 tot Paper Tiger II. Waar misschien wat teveel symbolisch cynisme uit spreekt om voor de nieuwe missie een Skyraider de naam Paper Tiger III te geven.

Midway Sailor vertelt het hele VA-25 toiletpot-missie verhaal. Daar ook meer foto’s, waar En Garde toestemming voor kreeg om uit te putten.

 

Operation Sani-Flush

 

Nog vliegende Franse Skyraider

 

Titelfoto: US Navy photo courtesy of Ed Barthelmes