Buitenland

Rusland: Vliegramp Egypte was terroristische aanslag

17-11-2015 09:40

Er zijn explosieven gevonden in het Russische verkeersvliegtuig dat boven de Sinaï neerstortte. Ook de Russen spreken daarom nu van een terroristische aanslag. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van Russische media. Volgens de Russische geheime dienst FSB zijn tussen de wrakstukken van het passagierstoestel van Metrojet in de Sinaï sporen van explosieven gevonden.

Verantwoordelijken opgespoord

President Vladimir Poetin sprak van “een van de bloedigste misdaden” tegen Rusland en verklaarde dat de verantwoordelijken worden opgespoord. “Niet voor het eerst, wordt Rusland geconfronteerd met barbaarse terroristische misdaden”, aldus de president.

De Airbus A321 stortte op 31 oktober kort na vertrek uit de badplaats Sharm el-Sheikh neer in de Sinaï. Door de crash verloren alle 224 inzittenden het leven. Over verdere details die de Russen eventueel op het spoor zijn is op dit moment nog niets bekend.

Aanslag

Aanvankelijk werd gedacht aan een technisch mankement als oorzaak maar al vrij snel kwamen er berichten over een aanslag. Islamitische Staat eiste het neerstorten op. Groot-Brittannië verklaarde kort daarna dat vlak voor de start een bom aan boord was gebracht. Een Egyptisch onderzoeksteam maakte vorig weekeinde bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen wezen op een explosie. Die explosie is voor 90 procent zeker veroorzaakt door een bom, was toen de verklaring.

Rusland weet nu zeker dat het om een aanslag ging. “Men kan ondubbelzinnig zeggen dat het een terroristische daad was”, zei Alexander Bortnikov, hoofd van de FSB, tijdens een bijeenkomst met Poetin in het Kremlin.

(ANP)