Buitenland

Wedstrijd Duitsland – Nederland afgelast vanwege terreurdreiging

17-11-2015 19:26

De vriendschappelijke uitwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Duitsland werd dinsdagavond ruim een uur voor aanvang (20.45 uur) afgelast.  De chef van de politie van Hannover, Volker Kluwe, repte over ‘concreet gevaar voor heel Hannover’. Er was een ‘concrete aanwijzing geweest dat iemand in het stadion een explosief tot ontploffing wilde brengen’, aldus Kluwe. De Franse geheime dienst heeft de Duitse autoriteiten gewaarschuwd voor een aanslag rond het vriendschappelijke duel tussen het Nederlands elftal en Duitsland van dinsdagavond in Hannover. Het zou gaan om een Irakees die een aanslag wilde plegen. De gebeurtenissen van dinsdagavond leest u hier onder terug.

Update 23.14 – Verdacht pakketje in trein Hannover lijkt bom te zijn

Het verdachte object in een trein op Hannover CS is onschadelijk gemaakt. Er is echter duidelijk iets mee aan de hand: op een röntgenfoto zijn duidelijk draadjes, een printplaat en een mobieltje te zien. Eerder was een explosievenhond van de Duitse politie aangeslagen op het verdachte pakketje, aldus de publieke omroep NDR. Volgens de federale politie gaat het ‘minstens’ om een nepbom, ‘als het niet meer is’.

Update 22.04 –  Het nieuws waar iedereen op zat te wachten is eindelijk daar

Oranje spelersbus hannover

Update 21.56 – Duitsers getipt door Franse veiligheidsdienst

De Franse geheime dienst heeft de Duitse autoriteiten gewaarschuwd voor een aanslag rond het vriendschappelijke duel tussen het Nederlands elftal en Duitsland van dinsdagavond in Hannover. Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van goed ingevoerde bronnen. De tip zou zo’n dertig uur voor aanvang van het duel zijn binnen gekomen. Het zou gaan om een Irakees die een aanslag wilde plegen.

Update 21.40 – De Maizière: er is geen springstof gevonden, ambulance-verhaal onwaar

Update 21.30 – De Maizière wil niets kwijt over aard of ernst dreiging

Persconferentie minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière begonnen: hij wil niets kwijt over de ernst of de aard van de dreiging. “Sla je aanwijzingen in de wind, dan kan dat een fataleafloop hebben. De aanwijzingen werden gedurende de avond zo sterk, dat we hebben besloten na grondige afweging en met het oog op de bescherming van de bevolking de wedstrijd af te zeggen. De afzegging kwam laat. Omdat de aanwijzingen pas laat zo duidelijk werden.”

Update 21.22 – Ministers Hennis en Schippers terug in Nederland

De Nederlandse ministers Edith Schippers (Sport) en Jeanine Hennis (Defensie) zijn dinsdagavond snel geëvacueerd uit het stadion in Hannover. De Nederlandse delegatie werd rond 19.15 uur door de Duitse beveiliging ,,om veiligheidsredenen” gemaand het stadion te verlaten, toen besloten was tot ontruiming.

Schippers en Hennis zijn inmiddels weer terug in Nederland. In een korte verklaring stellen ze: “Het voelt als een nederlaag dat deze wedstrijd is afgelast. De wedstrijd stond in het teken van onze steun aan Frankrijk. Maar veiligheid voor toeschouwers en spelers staat uiteraard voorop. Over de redenen van de afgelasting verwijzen we door naar de Duitse autoriteiten.”

Update 21.17 – Persconferentie minister van Binnenlandse Zaken uitgesteld vanwege veiligheidsredenen

De persconferentie van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), begint zeker een uur later dan de geplande 20.30 uur. Dit heeft een verslaggever van de Duitse nieuwszender N24 ter plaatse dinsdagavond gemeld. De in groten getale toegestroomde journalisten worden zeer streng gecontroleerd bij de ingang van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen in Hannover. De persconferentie begint pas als alle verslaggevers de veiligheidscontroles zijn gepasseerd.

Update 21.11- NDR: Wedstrijd afgelast vanwege dreigende aanslag van islamisten.

De interland Duitsland – Nederland is afgelast wegens een dreigende aanslag van islamisten. Dit meldt de NDR, de regionale omroep in Hannover. Er waren aanwijzingen dat extremistische moslims een aanslag wilden plegen met explosieven.

Update 21.02 – Veelzeggend beeld: Dit zijn Duitse politieagenten bij het stadion dinsdagavond.

Germany vs Netherlands - Match called off

Update 20.54 – Politie Hannover: Blijf binnen

Polizeipräsident Kluwe roept de bevolking van Hannover op binnen te blijven.

Update 20.47 – Matthijs van Nieuwkerk eet onverschrokken taart

  Update 20.28 – ‘Explosieven aangetroffen in ambulance nabij stadion’

Update 20.14 – Beeld: Man in Hannover door politie onder schot gehouden

  Update 20:12 er waren aanwijzingen dat er ‘iets tot ontploffing zou worden gebracht’

Update 20:05 Politie Hannover laat nu weten dat het concert in de TUI Arena NIET is afgelast.

Update 19:59 volgens het Duitse persbureau Dpa was er ‘een aanwijzing voor een aanslag die serieus genomen moest worden’. Update 19:56 Een concert van de ‘Söhne Mannheims’ in concertzaal TUI Arena te Hannover is zojuist gecanceld.

Update 19:51 Duitse politie laat weten dat er ‘een concreet gevaar bestaat voor heel Hannover’ (ANP) Update 19:50 ‘Mensen die er uitzien als moslims worden gecontroleerd’ Update 19:47 Officiële verklaring politie: ‘Ontruiming wegens zorgen over de veiligheid’.

Update 19:45 bezoekers zijn ‘met grote haast naar buiten gewerkt’, het stadion is nu bijna leeg.

Update 19:40 er wordt nog steeds gesproken van ‘concreet gevaar’.

Update 19:32 Een verdachte koffer blijkt vals alarm te zijn. De wedstrijd blijft afgelast. Het is onduidelijk of er nog meer dreiging is.

Update 19:28 Volgens Bild zijn er ‘verdachte personen’ buiten het stadion gesignaleerd. Dit is niet bevestigd. De oefenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland dinsdagavond in Hannover is op last van de politie afgelast. Het stadion wordt ontruimd, meldt de NOS.

Dit bericht wordt aangevuld.