Buitenland

Zeker 47 doden bij aanslagen in Nigeria

17-11-2015 23:09

Er zijn zeker 32 doden en 80 gewonden gevallen bij wat een bomaanslag lijkt op een markt in de Nigeriaanse stad Yola, zo meldt Persbureau Reuters op basis van berichtgeving van het Rode Kruis. De stad ligt in het oosten van Nigeria. Het Afrikaanse land wordt al zeer lange tijd geplaagd door de strijd van de Islamitische terreurgroep Boko Haram, die zichzelf eerder dit jaar “ISIS West-Afrika” heeft gedoopt, na trouw te hebben gezworen aan Abu Bakr al-Baghdadi. Bij een andere aanslag eiste een aanslag 15 doden, waarmee de tol van de aanslagen in totaal op 47 personen uitkomt.

“De explosie vond plaats in een gebied met veel mensen, omdat er een veemarkt, een openlucht eetcafé en een moskee zijn gevestigd”, zo duidde een Rode Kruis medewerker het bloedbad in Yola. De aanslag zorgde ook voor zo’n 80 gewonden.

11 jarig meisje pleegt aanslag

In de stad Kano, meer naar het westen, vond later een tweede aanslag plaats op een markt voor mobiele telefoons. Naast 15 doden vielen hier volgens CNN ook tenminste 123 gewonden. De aanslag werd gepleegd door een tweetal meisjes, een van 18 en een van slechts 11 jaar.

Noodtoestand

Buurland Tsjaad riep eerder deze maand de noodtoestand uit in het grensgebied met Nigeria. Tsjaad levert samen met andere landen, Kameroen en Niger, manschappen aan een troepenmacht die het geweld van Boko Haram moet stoppen.

“ISIS West-Afrika” heeft ook al meerdere zelfmoordaanslagen in Tsjaad gepleegd. Sinds het ontstaan van Boko Haram heeft de groepering al zeker 14.000 mensen gedood, zo weet ANP.